Opozicija u Bjelorusiji bojkotuje izbore

Radiosarajevo.ba
Opozicija u Bjelorusiji bojkotuje izbore

Opozicione partije u Bjelorusiji povukle su svoje kandidate sa parlamentarnih izbora, koji se održavaju danas, jer smatraju da će izbori biti lažirani.

Oko sedam miliona glasača u Bjelorusiji danas bira 110 poslanika u parlamentu.

Agencija France presse podsjeća da su Bjelorusiji, najzatvorenijoj državi u Evropi, već uvedene sankcije zbog represije koje vlasti u toj zemlji sprovode nad predstavnicima opozicija, a organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International je prije nekoliko dana saopštila da je represija nad neistomišljenicima vlasti intenzivirana pred izbore.

Vlasti pojačale represiju pred izbore

Predstavnici pet bjeloruskih opozicionih partija ocijenili su da se današnji parlamentarni izbori ne mogu nazvati transparentnim i demokratskim, te dodali da ne priznaju rezultate glasanja. Izjavu su potpisale opozicione partije Bjeloruski narodni front, Bjeloruska partija ljevičara „Pravedni mir", Bjeloruska socijal-demokratska partija (Gromada), pokret "Za slobodu" i građanska kampanja "Govori istinu". Iz tih partija su podsjetili da u izborne komisije nisu uključeni predstavnici opozicionih političkih struktura.

U međuvremenu, komisija je izbore proglasila uspješnim, budući da je do 14 sati po lokalnom vremenu glasalo više od 50 posto upisanih birača. Prema bjeloruskim zakonima, izbori su uspjeli ako glasačko pravo iskoristi više od 50 posto ukupnog broja birača, kojih ima 7.400.000.

Potpisnici su također pozvali međunarodne organizacije da „pojačaju politiku uticaja na vladu Bjelorusije sa ciljem da se prekinu političke represije, oslobode svi politički zatvorenici i svim osuđenim tokom politički motivisanih sudskh procesa vrate politička prava i slobode". Predstavnici opozicije ističu i da je tokom kampanje vlast lišila oponente prava da se slobodno obraćaju biračima "čak i u okvirima predviđenim važećim zakonima", da je koristila mehanizam cenzure i hapsila učesnike skupova koji su se održavali na zakonom određenim mjestima.

U Centralnoj izbornoj komisiji pak, ocjenjuju da je izjava opozicije dio njene strategije napravljene mnogo prije izbora i da se zapravo obraća zapadnoj publici.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije