Opasnost litijumskih baterija: Žestok požar u Velikoj Britaniji

0
Radiosarajevo.ba
Opasnost litijumskih baterija: Žestok požar u Velikoj Britaniji
Foto: PrtScr / Požar uzrokovan litijumskom baterijom

Alarmantni snimak koji pokazuje trenutak kada je litijumska baterija eksplodirala i izazvala požar u kući u West Yorkshireu, Velika Britanija, objavljeni su kako bi se istakle njihove opasnosti.

Video prikazuje vlasnika kuće u Halifaxu kako juri niz stepenice nakon što ga je probudio zvuk punjenja baterije prije nego što je eksplodirala u plamenu, piše BBC.

Pet osoba je prebačeno u bolnicu nakon nesreće 24. februara.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Vatrogasna i spasilačka služba West Yorkshirea (WYFRS) upozorila je ljude da ne ostavljaju litijumske baterije da se pune bez nadzora.

Vođa službe John Cavalier je rekao: "Iako su požari koji uključuju litijumske baterije uobičajeni, video snimak koji pokazuje razvoj požara nije".

"Na snimku se jasno vidi da je požar apsolutno užasan. Niko od nas ne bi htio da se ovo dogodi u našim domovima."

Požar je izbio oko 1 sat iza ponoći po lokalnom vremenu nakon što su baterije električnog motocikla ostavljene na punjene unutar kuće, navodi WYFRS.

Gospodin Cavalier je rekao da je zvuk "pucanja" ukazivao na kvar baterija zbog "termičkog bijega", što se događa kada se previše topline generiše unutar baterije.

U roku od nekoliko sekundi eksplodirao je i izbio je požar, aktivirajući alarm za dim.

'Žestoke vatre'

Svih pet osoba su se nagutale dimom, a jedna osoba je zadobila opekotine u ustima i dušniku, međutim nijedna od povreda nije opasna po život, saopštila je vatrogasna služba.

Kuhinja je ostala teško oštećena od dima i vrućine.

Gospodin Cavalier je rekao da vatrogasci "često" prisustvuju požarima koji uključuju litijumske baterije, koje se mogu naći u mnogim predmetima.

"Svaka druga vrsta požara s kojom se suočavamo obično se razvija sporo i ljudi mogu brzo izaći".

"Međutim, požari baterija su toliko žestoki i tako se brzo šire da nema toliko vremena za bijeg", rekao je.

"Kako biste pomogli da svi u vašoj porodici budu sigurni, ne ostavljajte litijumske baterije da se pune bez nadzora, ne stavljajte ih na put izlaza ili u hodnicima i isključujte punjače kada su baterije pune."

Zahvalio je vlasniku kuće što je dozvolio vatrogasnoj službi da objavi video u obrazovne svrhe i dodao da bi "mogao pomoći u spašavanju života".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije