Opasne tvrdnje iz NATO-a: "Ukrajinu će uskoro napasti još jedna država?"

2
Radiosarajevo.ba
Opasne tvrdnje iz NATO-a: "Ukrajinu će uskoro napasti još jedna država?"
FOTO: AA / Ukrajina

Bjelorusija, inače bliski ruski saveznik, uskoro bi mogla napasti Ukrajinu i sprema se potencijalno dozvoliti Rusiji da postavi nuklearno oružje na bjelorusko tlo, prema tvrdnjama visokog obavještajnog dužnosnika NATO-a.

Zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da je alijansa zabrinuta da bi se bjeloruske trupe mogle pridružiti borbi u Ukrajini.

Zvaničnik NATO-a je rekao:

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

"Bjeloruska vlada priprema okruženje da opravda bjelorusku ofanzivu na Ukrajinu i skoro raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

Ukrajinski zvaničnici su javno upozoravali da bi se Bjelorusija mogla pridružiti ratu. Dok je Bjelorusija dozvolila ruskim trupama da koriste svoju teritoriju za pokretanje kopnenih i zračnih operacija, NATO nije vidio nikakve čvrste dokaze da su bjeloruske trupe direktno učestvovale u ratu u Ukrajini, rekao je zvaničnik, piše The Guardian.

Ne kažem vam da će sutra tamo staviti nuklearno oružje. Ono što mislim je da su poduzeli političke korake kako bi sada mogli primiti nuklearno oružje ako se donese takva odluka".

Zvaničnik je dalje opisao sukob u Ukrajini kao na ivici ulaska u ćorsokak, s ukrajinskim snagama koje spriječavaju Rusiju da napreduje, ali ruski predsjednik Vladimir Putin nije pokazao spremnost da odstupi.

Zvaničnik je napomenuo:

"Ako nismo u pat poziciji, brzo se približavamo jednom. Realnost je da nijedna strana nema superiornost nad drugom. Iako nije napravio značajan napredak u protekle dvije sedmice, čini se da Putin ne želi priznati neuspjeh", rekao je zvaničnik.

Problem sa zastojem je u tome što će to dovesti do "duge, dugotrajne borbe" koja će uključivati "ozbiljan" gubitak života i štetu, podcrtao je zvaničnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije