Oluja prevrnula čamce na jezeru: Poginula jedna odrasla osoba i 11 djece

Anadolija
Oluja prevrnula čamce na jezeru: Poginula jedna odrasla osoba i 11 djece
/ Jezero Siamozero (wiki)
Jedna odrasla osoba i 11 djece poginuli su u olujnom nevremenu na jezeru Siamozero u sjeverozapadnoj ruskoj oblasti Karelija, a zbog sumnje da je prekršio pravila o sigurnosti uhapšen je jedan od instruktora.

Glasnogovornik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin kazao je da se nekoliko čamaca koja su prevozila djecu prevrnulo na jezeru Siamozero, 120 kilometara istočno od granice sa Finskom.

Markin je rekao da je jedan instruktor uhapšen pod sumnjom da je prekršio pravila o sigurnosti.

Ruska novinska agencija TASS javlja da su spasilačke ekipe iz jezera izvukle tijela 11 djece i jedne odrasle osobe, a da i dalje tragaju za dvoje nestalih.

Radi se o djeci uzrasta od 12 do 15 godina koja su stigla iz Moskve. Tokom izleta na jezeru ih je sinoć uhvatila strašna oluja. Djeca, njih 47, bila su raspoređena u dva broda i jednom čamcu, a obale se domogao samo jedan brod.

Spasilačke ekipe su uspjele spasiti 36 osoba, petero djece je hospitalizirano, a jedna djevojčica je sama doplivala do obale.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije izdalo je više upozorenja nekoliko dana prije oluje i savjetovalo građane da ne plove jezerom, jednom od omiljenih turističkih destinacija u toj regiji.

Stručnjaci tvrde da pomenuto jezero može biti izuzetno opasno tokom jakih oluja i da jučer čak ni iskusni ribari nisu izašli na pecanje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije