Ogromne posljedice poplava u Libiji: Nestalo 25 posto grada Derna

0
Radiosarajevo.ba
Ogromne posljedice poplava u Libiji: Nestalo 25 posto grada Derna
FOTO: AA / Katastrofalne posljedice

Nakon pucanja brane tokom silovite oluje u poplavama je uništena četvrtina grada Derna u istočnoj Libiji. Najmanje 1.000 ljudi je poginulo u nezapamćenim poplavama.

"Vratio sam se iz Derne, tamo je velika katastrofa. Tijela leže posvuda, u moru, dolinama, ispod zgrada, rekao je za Reuters Hichem Chkiouat, ministar civilnog zrakoplovstva i član odbora za hitne situacije.

"Izvučena su tijela najmanje 1.000 poginulih. Očekuje se da će broj žrtava biti izuzetno visok. Ne pretjerujem kada kažem da je 25 posto grada nestalo. Mnoge zgrade su se srušile", rekao je.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Novinar Reuters vidio je na putu do Derne prevrnuta vozila na rubovima saobraćajnica, srušena stabla i napuštene, poplavljene kuće. Prema gradu su išli konvoji pomoći. Više od 10.000 nestalih.

Na jednom videu koji se pojavio na Facebooku, čija autentičnost nije potvrđena, prikazani su deseci tijela prekrivenih dekama na pločnicima u Derni.

Oluja Daniel je prošle sedmice pogodila Grčku, a potom je zahvatila Sredozemlje. Na obali Libije poplavljene su ceste i uništene brojne zgrade, a katastrofa se dogodila i u drugom po veličini libijskom gradu Bengaziju.

"Avion s hitnom medicinskom pomoći nosi 14 tona zaliha, lijekova, opreme, vreća za tijela i 87 članova medicinskog i paramedicinskog osoblja i na putu je za Bengazi", rekao je čelnik libijske vlade nacionalnog jedinstva Abdulhamid al-Dbeibah.

Egipat, Katar, Iran i Italija su samo neke od zemalja koje su obećale pomoć, kao i SAD.

Ossama Hamad, premijer u istočnoj Libiji, koja je politički podijeljena na dva dijela, rekao je kako se vjeruje da su mnogi nestali u bujici vode koja je krenula nakon puknuća dvije uzvodne brane.

Mnoga tijela nesretnih Libijaca su još uvijek pod ruševinama ili ih je odnijelo more, rekao je ministar zdravstva istočne Libije Othman Abduljaleel. Tvrdi da tijela stradalih leže svuda i da se gradu ne može prići.

Stanovnici Derne na internetu su objavili videe ogromnih razaranja. Čitavi stambeni blokovi su izbrisani s lica zemlje duž Wadi Derna, rijeke koja teče kroz središte grada. Višekatnice su se djelomice urušile u blato.

Stanovnici su opisali prizore haosa nakon što je poplava pogodila centar grada. Usred noći čuli su glasne eksplozije.

"Shvatili smo da su brane popustile i da je ogromni vodeni zid rušio sve što mu se našlo na putu", rekao je Ahmed Abdalla, stanovnik Derne.

Veliki dio Derne izgradila je Italija dok je Libija bila pod italijanskom okupacijom u prvoj polovini 20. stoljeća. Grad je nekad bio uporište ekstremističkih grupa tokom višegodišnjeg haosa koji je uslijedio nakon pobune 2011. godine u kojoj je ubijen dugogodišnji predsjednik Libije Moamer Gadafi, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije