Ogromna akcija Interpola: Zaplijenjeno 5,7 milijardi dolara droge i oružja

1
Radiosarajevo.ba
Ogromna akcija Interpola: Zaplijenjeno 5,7 milijardi dolara droge i oružja
Foto: Twitter / Interpol / Ilustracija

Interpol je saopćio da je njihova najveća ikad operacija zapljene vatrenog oružja diljem Srednje i Južne Amerike rezultirala oduzimanjem hiljada komada ilegalnog oružja i droge vrijedne 5,7 milijardi dolara nakon dosad neviđene saradnje 15 zemalja.

Međunarodna policijska organizacija je objavila da su vlasti uhapsile 14.260 osoba u operaciji "Okidač IX", koja je trajala između 12. marta i 2. aprila.

Operacijom je pronađeno 8.263 komada nedopuštenog oružja i gotovo 306.000 komada municije, kao i 203 tone droge i 372 tone sredstava za proizvodnju narkotika.

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

U akciji su učestvovale Argentina, Bolivija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj.

Do operacije je došlo u trenutku kad je Meksiko, uz podršku 16 američkih saveznih država i nekoliko karipskih zemalja, podigao tužbu protiv proizvođača oružja iz SAD, s ciljem da ih se proglasi odgovornima za omogućavanje krijumčarenja oružja preko granice.

Više od polovine "kriminalnog oružja" koje je oduzeto i pronađeno u središnjoj Americi potječe iz SAD, prema podacima američke agencije za kontrolu oružja ATF. Ta brojka za Meksiko iznosi 70 posto, a 80 posto za ostale karipske zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije