Ogroman trgovinski deficit Japana

Radiosarajevo.ba
Ogroman trgovinski deficit Japana


Japan je u februaru zabilježio trgovinski deficit od 8,1 milijarde dolara, što govori o neizvjesnoj situaciji u kojoj se nalazi treća najveća svjetska ekonomija.
   
Najnoviji podaci ukazuju na težinu zadatka koji je pred vladom premijera Shinza Abea, a koji je obećao da će napraviti zaokret u japanskoj ekonomiji pomoću povećanja javne potrošnje i agresivne monetarne politike centralne banke, javlja France Presse.
 
Japan je u februaru zabilježio trgovinski deficit od 777,5 milijardi jena u odnosu na suficit od 25,9 milijardi jena u istom periodu lane, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci japanskog ministarstva finansija.

Ukupan izvoz je u tom periodu skliznuo za 2,9 posto, na 5,28 biliona jena, dok je uvoz skočio za 11,9 posto, na 6,06 biliona jena.

Japan je u 2012. zabilježio rekordan godišnji trgovinski deficit, usljed pada izvoza u krizom oslabljenu Evropu, dok je diplomatski spor s Kinom, najvećim japanskim trgovinskim partnerom, takođe ugrozio tražnju, javila je Fena.

Cjelokupna ekonomska slika Japana i dalje je neizvjesna, ali je ta zemlja u posljednjem kvartalu 2012. uspjela da izađe iz recesije pomoću skromnog rasta od 0,2 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije