Oficir vojske SAD-a optužen za seksualno zlostavljanje

Radiosarajevo.ba
Oficir vojske SAD-a optužen za seksualno zlostavljanje


Američki oficir zadužen za nadgledanje seksualne prevencije u bazi Fort Hood u Teksasu je pod istragom za seksualni napad, uključujući optužbe za zlostavljanje podređenih i vođenje lanca prostitucije, piše Rt.com.

Dva viša zvaničnika u Pentagonu i Capitol Hillu rekli su za USA Today da je narednik u vojnoj bazi u Teksasu, čije ime nije saopćeno, pod istragom za seksualno iskorištavanje, prisiljavanje podređenih na prostituciju i seksualni napad na najmanje dvoje ljudi.

Oficir je oslobođen dužnosti, a optužbe tek treba potvrditi. Narednik je nadgledao program prevencije seksualnih napada na nivou bataljona i bio odgovoran za jedinicu od 800 ljudi.

Prema navodima Pentagona Sekretar odbrane Chuck Hagel reagovao je sa "frustracijom, bijesom i razočarenjem zbog ovih optužbi i slomu discipline i standarda vojske".

Broj prijavljenih seksualnih napada na žene i muškarce u vojsci narastao je prošle godine na 3.374 slučaja, što je više nego godinu prije kada je zabilježeno 3.192. Četvrtina njih je primilo medicinsku njegu, ali i odbilo podići tužbu iz straha od odmazde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije