Ofanziva pobunjenika na bazu u Alepu

Radiosarajevo.ba
Ofanziva pobunjenika na bazu u Alepu


Veliki broj pobunjenika izvršio je u subotu ofanzivu na zračnu bazu Menagh u sjevernoj sirijskoj pokrajini Alep, piše Fena.

U ofanzivi je  učestovalo nekoliko frakcija i bataljona pobunjenika, a sirijske zračne snage se nisu uspjele oduprijeti napadu, navodi se u izvještajima.

U nekim izvještajima se navodi da su pobunjenici, brojčano nadmoćniji, izvršili uspješnu ofanzivu na zračnu bazu napadom s nekoliko strana. Pobunjenici su zauzeli nekoliko dijelova baze, javila je Xinhua.

Međutim, provladin radio Šam FM citira izvore koji navode da su se sirijske zračne snage uspjele oduprijeti napadu pobunjenika.

Šam FM, također, navodi da je  u napadu poginuo čelnik zračne baze Mahmud Ali i dvojica njegovih čuvara.

Zračna baza, koja je pod opsadom pobunjenika od januara, nedavno je postala velikom  metom sirijske opozicije.
Vojska je stigla do ulaza u grad i sprema se izvršiti opsežnu vojnu operaciju kako bi povratila kontrolu nad njim.

Žestoka ofanziva pobunjenika je uslijedila nakon što je sirijska vojska postigla velike napretke u strateški važnom centralnom dijelu države i na granicama s Libanom. U posljednja 24 sata sirijska vojska je uspjela presjeći rute za snabdijevanje pobunjenika u blizini strateški važnog grada el-Kusaira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije