Oduzet mandat poslaniku koji je kontra Putina

Radiosarajevo.ba
Oduzet mandat poslaniku koji je kontra Putina

Donji dom ruske Dume oduzeo je u petak parlamentarni mandat poslaniku Genadiju Gudkovu, jednom od organizatora demonstracija opozicije protiv predsjednikaVladimira Putina.
Gudkov je odmah izašao iz dvorane sa šakom u zraku. „Zemlja je napravila korak više prema građanskom ratu“, kazao je on. „Nastavit ću borbu i neću otići iz zemlje.“

Na sjednici Dume, 291 poslanik je glasao za oduzimanje mandata Gudkovu, članu stranke Pravedna Rusija, optuženog da se bavi trgovinskim aktivnostima koje su u suprotnosti sa statusom poslanika, dok je 150 poslanika glasalo protiv. Tri poslanika su bila suzdržana, javlja AFP

Iako nema sudske tužbe protiv njega, jedna parlamentarna komisija je ocijenila prošle sedmice da je prekršio zakon, nakon što je Istražni odbor optužio poslanika da se bavi trgovinskim aktivnostima koje nisu u skladu s njegovim statusom. Gudkov je negirao činjenice i osudio kampanju koja ga nastoji diskreditirati zbog njegovih političkih stavova, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije