Održana vojna parada u Moskvi: Šojgu postrojavao vojnike, Putin uputio novu prijetnju Zapadu

1
Radiosarajevo.ba
Održana vojna parada u Moskvi: Šojgu postrojavao vojnike, Putin uputio novu prijetnju Zapadu
Foto: EPA-EFE / Parada danas u Moskvi

Na Crvenom trgu u Moskvi danas, 9. maja, održala se vojna parada povodom Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, a ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. put izvršio smotru kao glavnokomandujući ruske vojske...

Svečanoj paradi u Moskvi prisustvovali su predsednici Bjelorusije, Kazahastana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao, dok, kako je Rusija ranije saopćila, predstavnici "neprijateljskih zemalja" nisu dobili poziv.

Sve je zvanično počelo kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu čestitao vojnicima Dan pobjede te izvršio postrojavanje paradnih jedinica vojske nakon čega je podnio izvještaj Putinu, koji je, nakon čestitke, prvo kazao kako su Rusija i ruski narod podnijeli veliku žrtvu tokom Drugog svjetskog rata koja nikada neće biti zaboravljena.

Katar najavio sve oblike podrške u procesu potrage za iranskim predsjednikom i šefom diplomatije

Katar najavio sve oblike podrške u procesu potrage za iranskim predsjednikom i šefom diplomatije

Nije trebalo dugo da optuži Zapad da riskira globalni sukob i rekao da "nikome nije dopušteno da prijeti najvećoj svjetskoj nuklearnoj sili". Putin je optužio i "arogantne" zapadne elite da zaboravljaju odlučujuću ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u porazu nacističke Njemačke te da potiču sukobe diljem svijeta.

"Naše strateške snage uvijek su u stanju borbene pripravnosti", kazao je i zaključio: "Naša sudbina je budućnost određivana u velikim junačkim bitkama kod Smolenska, Staljingrada, Kijeva, Kurska, Murmanska."

Na Paradi pobjede u Moskvi, kako je ranije najavljeno, ove godine će učestvovati više od 9.000 ljudi i više od 70 komada tehnike, kao i dvije vazduhoplovne grupe pilotske akrobatike Ratnog vazduhoplovstva Rusije - "Ruski vitezovi" i "Striži".

U Rusiji se svake godine 9. maja, povodom Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, održavaju parade pobjede u više gradova, a centralna je na Crvenom trgu u Moskvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije