Odobren novi lijek za liječenje metastatskog raka dojke

Fena
Odobren novi lijek za liječenje metastatskog raka dojke
Europska komisija (EMA) prošle sedmice je odobrila stavljanje u promet lijeka palbocikliba, kao inovativne terapije za uznapredovali, metastatski rak dojke.

Klinička ispitivanja su pokazala da lijek znatno produžuje život žena koje se bore s tim najtežim oblikom raka dojke.

Metastatski rak dojke najteži je stadij bolesti kada se rak proširio na ostale organe te je kao takav neizlječiv, a razvije se kod približno jedne trećine žena kojima je dijagnosticiran rani rak dojke i koje su primale standardnu terapiju.

Terapija palbociklibom tako postaje dostupna ženama u Europi, pa time lijek može biti stavljen u promet.

 Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je lijek, koji je razvila tvrtka Pfizer, u februaru 2015. te je u SAD-u dosad primjenjen u liječenju više od 18.000 žena s metastatskim karcinomom dojke.

 S obzirom da je ukupno preživljenje bolesnica s uznapredovalim rakom dojke od 2 do 4 godine, palbociklib predstavlja veliki napredak u liječenju, jer djeluje tako da ponovno uspostavlja kontrolu nad staničnim ciklusom i blokira rast tumorskih stanica, odgađajući time progresiju bolesti.

 Nova terapija, pokazale su kliničke studije, u kombinaciji s drugom endokrinom terapijom udvostručuje vrijeme preživljenja bez napredovanja bolesti u žena s HR+/HER2- metastatskim rakom dojke, održavajući pritom dobru kvalitetu njihova života.

Uprkos postignutom značajnom napretku u liječenju raka dojke, koji je doveo do ranijeg otkrivanja bolesti i razvoja učinkovitijih terapija, rak dojke ni izbliza nije poražen, a posebice se to odnosi liječenje metastatskog raka, za koji je potrebno više lijekova koji će spriječiti pogoršanje bolesti, ublažiti simptome i produžiti kvalitetu života što je dulje moguće, ocijenili su stručnjaci okupljeni na skupu o liječenju metastatskog raka dojke krajem prošlog tjedna u Pragu.

 Rak dojke najčešći je uzrok smrti među ženama u Europi. Godišnje se dijagnosticira 464.200 novih slučajeva, a od njega umre 131.000 žena. Radi se o drugom najskupljem obliku raka u Europi, čije liječenje godišnje stoji 15 milijardi eura.
 
 Stručnjaci upozoravaju i kako je u europskim zemljama još puno bolesnica kod kojih se metastatski oblik bolesti otkrije već pri prvoj dijagnozi, a glavni razlog za to su nedostatak primarne prevencije, svijesti o potrebi redovitih pregleda i organiziranih screening programa.
 
 Rano otkrivanje bolesti od velike je važnosti kada se zna da kod rano dijagnosticiranog raka preživi 80 posto bolesnica, dok je kod metastatskog karcinoma preživljenje svega 15-25 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije