Odbijen zahtjev za razmještanje vojske SAD-a

Radiosarajevo.ba
Odbijen zahtjev za razmještanje vojske SAD-a


Sudan je odbio zahtjev Sjedinjenih Američkih Država koje su htjele razmjestiti jedinice marinaca radi pojačanja osiguranja ambasade u Kartumu, objavila je sudanska agencija SUNA.

U petak su američki dužnosnici izjavili da će poslati marince u Sudan da bi se poboljšala sigurnost osoblja ambasade nakon što su demonstranti protiv kontroverznog filma o proroku Muhamedu ušli u kompleks zgrada ambasade.

Islamskim zemljama šire se protesti zbog filma

"Sudan je sposoban zaštititi diplomatske misije u Kartumu i država je predana zaštiti svojih gostiju u diplomatskom zboru", rekao je za SUNA-u sudanski ministar vanjskih poslova Ali Ahmed Karti, prenosi Hina.

State Department: Ne putujte u Sudan

Američki State Department pozvao je u subotu američke državljane da napuste glavni grad Tunisa putem komercijalnih zračnih linija te upozorio na rizik putovanja u Sudan zbog antiameričkih protesta.

"Ministarstvo vanjskih poslova naredilo je osoblju američke vlade koje nije neophodno da napuste Tunis nakon napada na američku ambasadu u Tunisu", navodi se u saopćenju.

"Aerodrom u Tunisu je otvorena i američkim državljanima se preporučuje odlazak komercijalnim letovima".

Američki State Department također je pozvao Amerikance da izbjegavaju putovanja u sudanske regije Darfur, Plavi Nil i Južni Kordofan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije