Odbijen zahtjev Paludana koji je ponovo planirao spaliti primjerak Kur'ana

1
AA
Odbijen zahtjev Paludana koji je ponovo planirao spaliti primjerak Kur'ana
Foto: saednews.com / Rasmus Paludan, vođa ekstremista

Švedske vlasti su odbile zahtjev Rasmusa Paludana, vođe danske krajnje desničarske Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), koji je zatražio dozvolu za održavanje skupa kako bi zapalio primjerak Kur'ana u švedskom gradu Borasu, javlja AA.

Policija Borasa je u saopćenju navela da je odbijen Paludanov zahtjev kojim je tražio dozvolu za održavanje skupa u petak, 29. aprila.

"Rasmus Paludan slijedi retoriku kojom izaziva nered i haos. Vidjeli smo ranije kako su ljudi bili izloženi ozbiljnoj opasnosti, a pripadnici policije povrijeđeni. Nasilje nikako ne treba prihvatiti kao izraz nezadovoljstva Paludanom. Dužnost policije je da garantuje sigurnost", navodi se u saopćenju. 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Paludan, koji ima dansko i švedsko državljanstvo, u raznim gradovima Danske od 2017. godine izaziva provokacije paljenjem Kur'ana.

Tokom ramazana, muslimanskog mjeseca posta, prošle godine, Paludan je također izazivao provokacije u prisustvu policije u blizini muslimanskih naselja i džamija.

Paludan je proteklih dana paljenjem primjeraka Kur'ana izazvao provokacije i u Stockholmu, glavnom gradu Švedske, te drugim švedskim gradovima, uključujući Malmo, Norkopin i Jonkoping.

Demonstranti, koji su tražili da švedske vlasti zaustave Paludana, napadali su policiju kamenicama te palili gume na putevima. U incidentima su povrijeđena 104 policajca i 14 demonstranata, a spaljivanjem je uništeno oko 20 policijskih vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije