Odbačena kandidatura Saifa al-Islama Gaddafija

0
Anadolija
Odbačena kandidatura Saifa al-Islama Gaddafija
Foto: Anadolija / Saif al-Islam Gaddafi

Odbačena je kandidatura koju je za predsjedničke izbore u Libiji podnio Saif al-Islam Gaddafi, sin svrgnutog libijskog lidera Muammara Gaddafija.

Predsjednički izbori u Libiji najavljeni su za 24. decembar, a neimenovani libijski zvaničnik za AA je kazao da je Saif al-Islam Gaddafi eliminiran iz izborne utrke zbog toga što je pravomoćno osuđen u toj zemlji.

Gaddafi je kandidaturu predao 14. novembra u uredu Vrhovne izborne komisije Libije u gradu Sebhi. Za njim je Međunarodni krivični sud raspisao potjernicu zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti. I Vojno tužilaštvo Libije je raspisalo potjernicu za njim po osnovu optužbi za ubistvo i korištenje plaćenika.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Vrhovna izborna komisija Libije saopćila je da je do sada kandidature za predsjedničke izbore predalo 56 osoba.

Među osobama koje su predale kandidature je i šef Vlade nacionalnog jedinstva Libije Abdul Hamid Dbeibeh.

Kandidaturu je predao i lider nelegitimnih oružanih snaga na istoku Libije Halifa Haftar.

U petak je u Tripoliju održan i protest protiv kandidature Gaddafija i Haftara.

Shodno sporazumu kojeg je Forum za politički dijalog Libije uz posredstvo Ujedinjenih nacija postigao u novembru prošle godine, predsjednički i parlamentarni izbori u Libiji će se održati 24. decembra. Suprotstavljene strane u Libiji još uvijek nisu uspjele postići konsenzus u vezi sa pravnim okvirom održavanja parlamentarnih izbora i to je pitanje čije rješenje se očekuje u narednom periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije