Odbačen Nacrt zakona o istospolnim brakovima

Radiosarajevo.ba
Odbačen Nacrt zakona o istospolnim brakovima

Australijski parlament odbacio je prijedlog za sklapanje istospolnih brakova. Nacrt zakona o istospolnim brakovima odbačen je sa 98 glasova "protiv" i 42 "za", nakon višednevnih diskusija.

Premijerka Julia Gillard i lider opozicije Tony Abbott bili su među onima koji su u Predstavničkom domu glasali protiv legalizacije istospolnih brakova, s tim što je Gillard dozvolila poslanicima iz redova laburista da glasaju prema svojoj savjesti, a ne po stranačkoj liniji.

Poslanik laburista Anthony Albanese, koji je glasao za legalizaciju istospolnih brakova, rekao je da je uprkos neuspjehu nacrta zakona ohrabrujući broj glasova onih koji su se potvrdno izjasnili.

"Samo prije nekoliko godina ne bi bilo podrške od 42 glasa u nacionalnom parlamentu za istospolne brakove. Svi ovi podaci pokazuju da u zajednici postoji većinska podrška ovom pitanju i mislim da će to uskoro biti slučaj i u parlamentu", rekao je Albanese.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da većina građana Australije podržava istospolne brakove, ali se vladajuća koalicija protivi ovom zakonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije