Od skromnog djetinjstva do vladara Turske: Erdogan je na ulici prodavao perece

Radiosarajevo.ba
Od skromnog djetinjstva do vladara Turske: Erdogan je na ulici prodavao perece
FOTO: AA / Emine i Recep Tayyip Erdogan
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je svojevemeno proglašen “Europljaninom godine” gotovo 16 godina kroji sudbinu Turske, pobjeđujući na svim izborima na kojima je sudjelovao.

Manje je poznato da je Erdogan, odrastao u skromnim uslovima u radničkom dijelu Istanbula, prenosi Hina.

Rođen je 1954. godine u porodici s crnomorske obale, gdje je odrastao u skromnim slovima u Kasimpasi, radničkom dijelu Istanbula. Kao dječak prodavao je na ulici vodu i perece kako bi pomogao svojoj porodici.

O njegovom ranom životu snimljen je film „Reis” ("Vođa"). Njegov ured tvrdi da na film nije imao utjecaja, no prilično sentimentalna slika koju film o njemu prenosi slična je onom kako ga vide njegovi sljedbenici.

Erdogan je prikazan kao pravedan i religiozan čovjek koji se žrtvuje kako bi pomogao siromašnima, prvo u Kasimpasi, a poslije širom Istanbula nakon što je 1994. godine postao njegov gradonačelnik. Film završava 1999. njegovim hapšenjem nakon strastvenog govora u kojem je citirao kontroverznu pjesmu sa stihom “Minareti su naši bajoneti”.

Erdogan je oženjen Eminom i imaju dvojicu sinova i dvije kćeri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije