Beč / Od ponoći nova pravila za ulazak u Austriju

24. 01. 2022. u 08:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Austriji je od ponoći stupio na snagu novi režim ulaska u zemlju, koji dozvoljava putnicima iz svih zemalja svijeta, koji su primili tri doze vakcine protiv koronavirusa, ulazak bez dodatnih dokumenata.

Prema izmjeni Uredbe o COVID-19 režimu za ulazak u Austriju, više se ne primjenjuje lista zemalja visokog rizika.

Razlog za popuštanje režima za ulazak u zemlju je što je omikron soj postao dominantan i u Austriji.

Za sve one koji nisu primili treću dozu vakcine primjenjuje se takozvano "2G plus" pravilo, što znači da u zemlju vakcinisani ili izliječeni mogu ući samo ako imaju negativan PCR test.

Osobe koje posjeduju "2G" dokumente" - certifikat o preležanom COVID-19 ili potvrdu o vakcinaciji sa dvije doze, a nemaju negativan PCR test moraju u karantin, koji mogu prekinuti nakon urađenog PCR testa koji ima negativan rezultat.

Ulazak u Austriju za nevakcinisane ili osobe koje nisu preležale COVID-19 u turističke svrhe de fakto nije moguć.

Za ulazak u Austriju priznaju se vakcine koje su dobile odobrenje od Europske agencije za lijekove ili Svjetske zdravstvene organizacije kao što su Pfizer, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Moderna, kineske vakcine Sinopharm i Sinovac, kao i Covaxin, Covovax i Novavax.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA