Od početka sukoba u Siriji 19.106 mrtvih

Radiosarajevo.ba
Od početka sukoba u Siriji 19.106 mrtvih

Više od 19.000 ljudi poginulo je u Siriji od marta prošle godine, otkad traju  sukobi u toj zemlji, što je novi bilans žrtava koji je u nedjelju saopštila Sirijska opservatorjja za zaštitu ljudskih prava

Prema podacima Opservatorije, čije je sjedište u Londonu, od 19.106 poginulih, 13.296 čine civili, 4.861 pripadnici regularne sirijske vojske, a među dezerterima je poginulo 949 ljudi.

Borbe u Damasku i Alepu

Aktivisti su saopštili da su u Damasku i Alepu od jutros nastavljene žestoke borbe između sirijskih pobunjenika i regularne vojske koja pokušava da preuzme kontrolu nad više kvartova u ta dva grada. U Damasku se najžešće borbe vode u kvartu Barzeh, a u centru grada, gdje ima sve više pripadnika bezbjednosnih snaga, čula se jedna ekspolozija.

I Opservatorija je saopštila da se u Barzehu vode najžešće borbe, kao i da su trupe lojalne predsedniku Basharu Al Assadu na taj kvart krenule tenkovima. U Alepu na sjeveru zemlje vojska je krenula u ofanzivu u pokušaju da zauzme kvart Salahedine, koji je za sada pod kontrolom Slobodne sirijske vojske.

Samo u subotu je u Siriji poginulo 164 osobe, među kojima 86 civila. Tri pritvorenika izgubila su život u pobuni u centralnom zatvoru u Homsu, a ukupno je nastradalo i 49 vojnika i 29 pobunjenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije