Od 25. juna nova pravila za ulazak u Njemačku i za putnike koji dolaze iz BiH

2
Fena
Od 25. juna nova pravila za ulazak u Njemačku i za putnike koji dolaze iz BiH
Foto: Arhiv / Nova pravila za ulazak u Njemacku

Njemačka vlada dozvolit će od 25. juna ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine, saopćeno je na web stranici njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

Oni će od tog datuma moći da uđu u zemlju i to najranije 14 dana nakon primljene druge doze vakcine protiv koronavirusa.

Putnici mogu da uđu u Njemačku bilo kao turisti, ili da posjete porodicu i prijatelje.

Uslov za ulazak je da su vakcinisani jednom od vakcina navedenih na spisku na stranici Instituta Paul Ehrlich.

Trenutno se priznaju samo one vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA).

Druge vakcine koje nude sličan nivo zaštite bit će dodate na spisak čim budu završene neophodne procjene, navedeno je na stranici ministarstva.

Njemačka je prošle sedmice s “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Srbiju, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana.

Robert Koch institut (RKI), zbog opadajućeg broja novih slučajeva zaraze korona virusom, sa liste rizičnih zemalja skinuo je više zemalja, među kojima su Austrija, SAD, Kanada, Armenija, Azerbejdžan, Kanada, Liban, Moldavija, Ukrajina, Kipar.

Sa Zapadnog Balkana ne tretiraju se više kao rizične zemlje Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije