Očevici na mjestu pada aviona u Rusiji: "Počelo je izvlačenje tijela, neke žrtve su raskomadane"

0
Radiosarajevo.ba
Očevici na mjestu pada aviona u Rusiji: "Počelo je izvlačenje tijela, neke žrtve su raskomadane"
Foto: Telegram / Avion planuo nakon pada

Jevgenij Prigožin, šef paravojne formacije Vagner koji je pokrenuo oružanu pobunu u junu, bio je u privatnom avionu koji se srušio u Tverskoj oblasti u blizini Moskve, pri čemu je poginulo svih 10 ljudi u avionu, rekli su ruski zvaničnici.

Ruske hitne službe pronašle su osam tijela na mjestu pada, javlja državna novinska agencija RIA.

Kako prenosi Daily mail, insfrastruktura aviona je oštećena, u jednom naselju je otpao rep, u drugom sve ostalo.

Federalna uprava policije učestvovala u velikoj međunarodnoj akciji zajedno sa Europolom i BKA

Federalna uprava policije učestvovala u velikoj međunarodnoj akciji zajedno sa Europolom i BKA

"Otpalo je i krilo, ne znamo još šta i gdje. Trojica ljudi, pilota, rastrgana su na komade. Ostali su u repnom dijelu. Avion je potpuno izgorio. Ostali su samo prednji dio, stakla i dio okova, a na jednom krilu leži dio motora. Sve ostalo je izgorjelo", navode detalje nesreće.

Rozavijacija, ruska vazduhoplovna vlast, saopštila je da je Prigožin jedan od putnika navedenih na spisku koji se nalazio u poslovnom avionu "embraer" koji se srušio u srijedu, 23. augusta navečer.

Avion se srušio se u regionu Tver dok je letio između Moskve i Sankt Peterburga.

Na snimku objavljenom na internetu očigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima prije nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

Mlaznjak je navodno imao broj RA-02795. Avion je pod sankcijama SAD od 2019. godine zbog veze sa Prigožinom.

Prijavljeno je da je šef Vagnera koristio avion, uključujući i ubrzo nakon njegove neuspjele pobune, kada je avion poletio iz Sankt Peterburga u Belorusiju ujutro 27. juna.

Vodeći istraživački novinar o ruskim temama Hristo Grozev prije samo 10 dana dao je izjavu u kojoj je precizirao da će u roku od šest mjeseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se desiti još jedan državni udar.

Vođa Vagnera Jevgeniji Prigožin, koji je poginuo u avionskoj nesreći u Rusiji, postao je poznat svjetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije