Objavljeni transkripti iz aviona koji je otet 11. septembra

Radiosarajevo.ba
Objavljeni transkripti iz aviona koji je otet 11. septembra
PrtScr / Twin Towers

Gotovo svaki Amerikanac iznad određene dobi točno se sjeća gdje je bio 11. septembra 2001. Malom broju Amerikanaca, većinom višim dužnosnicima američke vlade, taj dan budi sjećanja na bunker ispod Bijele kuće izgrađen za hladnog rata, ali nikad korišten do tog utorka ujutro prije 18 godina, za politico.com piše Garrett M. Graff, novinar i autor knjige "The Only in the Sky: An Oral History of 9/11" (Jedini avion u zraku: Usmena predaja o 9/11).

Ono što je započelo kao neobičan incident, udarom American Airlinesova leta 11 u Sjeverni toranj World Trade Centra u 8:46 po lokalnom vremenu, brzo je eskaliralo 17 minuta kasnije kad je United Airlinesov let 175 udario u Južni toranj. Dok je javnost shvaćala da je zemlja napadnuta, potpredsjednik Dick Cheney i viši savjetnici Bijele kuće požurili su u taj bunker, poznat kao Presidential Emergency Operations Center (PEOC). Ondje, ispod sjevernog travnjaka Bijele kuće, pokušavali su saznati koliko je još otetih aviona u zraku. Znali su za najmanje jedan – United Airlinesov let 93.

Odlomak iz spomenute knjige, koja će uskoro biti objavljena, temelji se na transkriptima poziva na broj 911 i snimanju zvuka iz pilotske kabine od 11. septembra, kao i na arhivskim razgovorima s ključnim sudionicima, vođenim nakon 2002. godine, te dodatnim originalnim intervjuima koje je sve do prošlog proljeća vodio autor knjige. Među ostalim, tu je i prvi intervju s mornaričkim časnikom koji je od Cheneyja naposljetku zatražio ovlasti da sruši oteti zrakoplov.

Index.hr objavio je sažete intervjue sa Politica.

Gary Walters, šef osoblja Bijele kuće: Bilo je nešto prije 9 sati kad je gospođa Bush sišla, dočekao sam je uz lift. Dok smo izlazili, sjećam se da smo razgovarali o božićnim ukrasima.

Laura Bush, prva dama: Moj agent tajne službe, šef agenata zaduženih za moju sigurnost Ron Sprinkle nagnuo se prema meni kad sam ušla u automobil i rekao: "Avion je udario u World Trade Center."

Condoleezza Rice, savjetnica za nacionalnu sigurnost, Bijela kuća: Pomislila sam da je riječ o neobičnoj nesreći. Nazvala sam predsjednika. Razgovarali smo o tome kako se radi o čudnom događaju. Onda sam sišla na sastanak s osobljem.

Matthew Waxman, Vijeće za nacionalnu sigurnost, Bijela kuća: Počeo sam raditi otprilike šest tjedana prije kao izvršni pomoćnik Condi Rice. Oko 9 sati imali smo dnevni sastanak sa savjetnicom za nacionalnu sigurnost i ostalim višim dužnosnicima u Situacijskoj sobi. Tijekom tog sastanka udario je i drugi avion.

Mary Matalin, pomoćnica potpredsjednika Dicka Cheneyja: Bila sam s potpredsjednikom kad je udario i drugi avion, znali smo odmah da se ne radi o nesreći.

Condoleezza Rice: U tom se trenutku sve promijenilo.

Matthew Waxman: Prešli smo na plan za reakcije u kriznim situacijama.

Mary Matalin: Odmah smo počeli raditi. Dok smo u uredu nazivali New York, predsjednika i sve ostale koje je trebalo nazvati, u prostorije su ušli agenti Tajne službe.

Dick Cheney, potpredsjednik: Radar je opazio avion koji se kreće prema Bijeloj kući brzinom od 500 milja na sat.

Lewis Scooter Libby, šef osoblja potpredsjednika Dicka Cheneyja: Saznali smo da je avion udaljen pet milja, da se spustio ispod 500 stopa visine i da ga ne možemo pronaći, nestao je. Pogledajte na svoj sat i razmislite, udaljen je pet milja i kreće se brzinom 500 milja na sat. Tik, tak, tik, tak.

Dick Cheney: Moj agent Tajne službe je rekao: "Gospodine, moramo odmah otići." Zgrabio me i izbacio iz ureda te niz hodnik poveo do podzemnog skloništa Bijele kuće.

Mary Matalin: Moji kolege i ja bili smo šokirani jer nikad nismo vidjeli nešto takvo.

Transkripte razgovora možete nastaviti čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije