Objavljeni tajni dokumenti o silovanjima dan prije samoubistva Epsteina

Radiosarajevo.ba
Objavljeni tajni dokumenti o silovanjima dan prije samoubistva Epsteina
Foto: Printscreen / Jeffrey Epstein

Tajni sudski dokumenti o milijarderu Jeffreyja  Epsteinu, koji se, kako se vjeruje, ubio u zatvoru prošle subote, objavljeni su samo dan prije njegove smrti. Među stranicama dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti su i imena nekih od bogatih i moćnih muškaraca – političara, tajkuna i drugih – koji se optužuju da su zajedno s Epsteinom seksualno iskorišćavali maloljetne djevojke, od kojih su najmlađe imale 14 godina.

Istraga će se sada, nakon njegove smrti, zasigurno usmjeriti upravo na one za koje se sumnja da su mu pomagali da seksualno iskorišćava maloljetne djevojke ili su sami u tome učestvovali. Ta istraga bi mogla, spekuliše se, da optuži neke od najmoćnijih i najbogatijih ljudi u Americi.

Prva među njima je 58-godišnja Britanka Gislana Maksvel, ćerka pokojnog medijskog moćnika Roberta Maksvela, bivša Epsteinova devojka koja je, prema optužbama, u stvari bila njegova glavna saradnica u vrbovanju i podvođenju maloljetnih seksualnih robinja, prenosi Index.hr.

Bivša kućna pomoćnica u Epsteinovoj vili na Floridi opisala je Gislanu Maksvel kao “madam kuće”. Dotični sudski dokumenti su, naime, i proizašli iz privatne tužbe koju je Epsteinova žrtva Virdžnija Džufri Roberts podnijela protiv Maksvelove.

Ova djevojka, kao i ostale žrtve, nije mogla da tuži Epsteina, jer su na to izgubile pravo u sklopu sudske nagodbe 2008. godine, kad je on dobio samo 18 mjeseci zatvora, tokom kog je slobodno išao na posao svaki dan i iz kog je prijevremeno pušten na uslovnu slobodu, iako je već tada otkriveno da je silovao na desetine dvojaka. Ipak, Džufri je zato mogla da tužiti Maksvelovu.

U navedenoj tužbi, koju je podnijela 2015., Džufri tvrdi da je bila jedna u nizu Epstrinovih “seksualnih robinja” i da su je Epstrin i njegovi partneri silovali u njegovim vilama u New Yorku, Novom Meksiku, na Floridi i na njegovom privatnom ostvu na Karibima, prozvanom “Pedofilsko ostvro” ili “Ostrvo orgija”, prenosi Indeks.

Britanski princ, bivši senator, bivši guverner Novog Meksika, profesor s MIT-a

U iskazu koji je Džufri dala spominju se i neka imena Epsteinovih partnera u zločinu: senator Džordž Mičel, bivši guverner Novog Meksika Bill Ričardson, pokojni naučnik sa MIT-a Marvin Minsk, ali i britanski princ Endru. Niko od njih nije zvanično optužen, bar još, a svi poriču optužbe koje je ona iznijela, navodi Indeks.hr.

Ona spominje da ju je silovao “jedan princ” i jedan “strani predsjednik”, ali da se ne sjeća njihovih imena, samo da je predsjednik “španski”, što međutim može značiti i da je iz neke od zemalja španskog govornog područja.

Tužba koju je Džufri podnijela protiv Maksvelove rješena je nagodbom 2017. po neotkrivenim uslovima, ali sud je ipak odlučio da se veći dio dokumenata vezanih za slučaj mogu objaviti. Zapravo, ovo je samo prvi paket dokumenata koji će biti objavljen.

“Moj cijeli život vrtio se oko toga da zadovoljavam ove muškarce i činim Gislanu i Džefrija srećnim. Čitav njihov život vrtio se oko seksa”, rekla je ona advokatima u svom iskazu.

Bila je prisiljena da učestvuje “u orgiji s brojnim drugim maloljetnim djevojkama”, stoji u dokumentima tužbe. Ona tvrdi da je, osim s Epsteinom, “bila prisiljena na seksualne odnose s britanskim princem Endruom dok je bila maloljetna”, i to baš na “Pedofilskom ostvru”, prenosi Indeks.

Iako se zvanično negira njegova umiješanost, zna se da je princ Endru često bio gost na Epstinovim zabavama, a iz tog razdoblja postoji i fotografija na kojoj su on i maloljetna Džufri zagrljeni i nasmijani.

Žrtve zaslužuju pravdu i dobiće je

Američki državni tužilac Vilijam koji je, komentarišući šokantno Epsteinovo samoubistvo, poručio: “Budite sigurni da će se ovaj slučaj nastaviti protiv svakoga ko je bio njegov saučesnik. Nijedan saučesnik ne bi trebalo mirno da spava. Žrtve zaslužuju pravdu i dobiće je”.


Bar je, podsjeća Indeks, takođe oštro kritikovao propuste koje su uprava i osoblje njujorškog zatvora gdje je Epstein boravio napravili, a zahvaljujući kojima se Epstein uspio objesiti u svojoj zatvorskoj ćeliji. Nakon njegovog samoubistva je, među ostalim, otkriveno da ga zatvorski čuvar nije provjerio nekoliko sati prije nego se objesio, kao i da Epstein nije imao cimera u ćeliji, iako je po protokolu morao.

Bar je dao do znanja da je bio “užasnut” i “iskreno, ljut” zbog propusta zatvora i da je zatražio temeljnu istragu i najavio da će “biti posljedica”. Čini se da bi posljedice konačno mogli snositi i oni koji su s Epsteinom učestvovali u ovim gnusnim zločinačkim poduhvatima, zaključuje Indeks.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije