Objavljeni podaci: Ovako je izgledalo zadnjih pola sata kobnog leta aviona u kojem je bio Prigožin

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeni podaci: Ovako je izgledalo zadnjih pola sata kobnog leta aviona u kojem je bio Prigožin
Foto: Telegraf / Sa mjesta nesreće

Avion Embraer Legacy 600 čelnika Wagner grupe Jevgenija Prigožina, srušio se u srijedu poslijepodne u Tverskoj oblasti, kod Moskve.

Ruska vladina agencija za avijaciju navela je kako je Prigožin bio u avionu, a osim njega živote su, kako tvrde, izgubili i Dmitrij Utkin, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksander Totmin, Valerij Čekalov, Nikolaj Matušeev te kapetan Aleksej Levšin, kopilot Rustam Karimov i stjuardesa Kristina Raspopova.

Flightradar24 objavio je kako je izgledalo posljednjih pola sata kobnog leta na temelju prijema signala od strane više prijemnika u tom području, piše Jutarnji.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Prijemnici u mreži Flightradar24 prvi su primili podatke iz aviona u 14:46 UTC (16:46 po našem vremenu, op.pr.). Uspjeli su izračunati položaj od 14:59 UTC do 15:11 UTC dok se avion penjao na visinu od 28.000 stopa. avion je prema podacima Flightradara24 nastavio slati podatke do 15:20:14 UTC.

Iako avion nije odašiljao informacije o položaju, emitirani su drugi podaci poput visine, brzine, okomite brzine i postavki autopilota. Upravo ti podaci daju uvid u posljednje trenutke leta.

Posljednjih pola sata kobnog leta
Foto: Flight Radar / Printscreen: Posljednjih pola sata kobnog leta

Nakon što se izravnao na 28.000 stopa u 15:10 UTC, avion je nastavio letjeti ravnomjernom brzinom do 15:19 UTC (17:19 po našem vremenu) kada se okomita brzina dramatično smanjuje i avion se nakratko spušta prije nego što se penje na maksimalnu visinu od 30.100 stopa prije spuštanja natrag na otprilike 27.500 stopa. Ponovno se penje, dosežući 29.300 stopa prije nego što se ponovno izravna. Zatim se spušta, s konačnim podacima primljenim u 15:20:14 UTC na visini od 19.725 stopa.

Grafikon nadmorske visine u nastavku prikazuje zadnje 32 sekunde primljenih podataka o nadmorskoj visini.

Grafikon ispod prikazuje vertikalnu brzinu aviona u stopama po minuti za vrijeme trajanja leta.

Avion je nastavio javljati podatke do 15:20:14 UTC (17:20 po našem vremenu) kada je odašiljao visinu od 19.725 stopa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije