Objavljene posljednje poruke mladića kojeg su ubili članovi izoliranog plemena

Radiosarajevo.ba
Objavljene posljednje poruke mladića kojeg su ubili članovi izoliranog plemena
Foto: Facebook / Mladić je na svoju ruku otišao na zabranjeni otok

Američki misionar kojeg je ubilo pleme domorodaca na zabačenom otoku u Indijskom oceanu, prije svoje tragične smrti pisao je svojim roditeljima i zamolio ih da 'ne budu ljuti na domoroce ili na Boga ako on u svojoj misiji pogine'.

Američki turista posjetu zabranjenom otoku platio glavom

John Allen Chau (26) je ubijen nakon što se iskrcao na otok Sjeverni Sentinel na kojemu posjete nisu dozvoljene. Lokalnim ribarima je platio da ga iskrcaju u blizini otoka, nakon čega je sam kajakom doveslao do obale. S prvog izleta se uspio vratiti, no drugi dan je bio koban. Ribari su kasnije vidjeli kako domoroci odvlače njegovo beživotno tijelo. Indijske vlasti su izvijestile da rade s grupom antropologa kako bi došle do njegovog tijela.

U međuvremenu su otkrivena njegova pisma koja je pisao svojim roditeljima i u kojima objašnjava svoju namjeru da domoroce upozna s Isusovim učenjem. "Možda mislite da sam lud, no ja mislim da je vrijedno približiti Isusa tim ljudima", napisao je Chau.

"Molim vas, ne ljutite se na njih ako me ubiju. Umjesto toga, živite svoj život i slušajte Isusov poziv, a mi se ponovno vidimo na drugoj strani. Ovo nije besmislena stvar – vječni životi domorodaca su u pitanju i jedva čekam da ih vidim oko Božjeg trona kako ga na svojem vlastitom jeziku štuju baš kao što piše u Otkrivenju 7:9-10. Volim vas i molim se da nitko od vas ne voli ništa na ovome svijetu više od Isusa."

Tajanstveni narod živi skriven od ostatka svijeta: Ostrvo koje niko ne smije posjetiti

Chau je pismo potpisao sa 'Soli Deo gloria', što na latinskom znači 'Slava samo Bogu'. Pismo je datirano 16. novembra, što je samo dan prije nego su ga ribari drugi put odvezli na otok.

Dependera Pathak, šef policije te indijske regije, rekao je da je Chau ribarima platio 325 dolara da ga prevezu do otoka. Prvi put kad je stupio na otok, ubrzo su prema njemu počeli trčati domoroci naoružani lukovima i strijelama. Chau je povikao: "Moje ime je John, ja vas volim i Isus vas voli." 

Ponudio im je i neke poklone poput i ribe, no domoroci su ga počeli gađati strijelama te pogodili Bibliju koju je držao u ruci. Oštetili su mu i kajak, pa se Chau jedva vratio na ribarski brod koji ga je čekao na dogovorenom mjestu. Noć je proveo pišući o svojem iskustvu i te zapise predao ribarima. Drugi dan je ponovno otišao na otok i više se nije vratio.

Chauvi zapisi nastali između 14. i 16. novembra opisuju šta se tačno dogodilo, a u njima Chau opisuje i kako se u početku uspaničio kad su ga domoroci počeli gađati strijelama.

"Trčali su prema meni s lukovima i strijelama. Uzeo sam ribu i bacio je prema njima, no oni su nastavili napadati. Počeo sam bježati i zaveslao prema ribarskom brodu. Bilo me je strah, no još sam više bio razočaran", napisao je Chau.

Opisao je i kako je pogođen strijelom.

Zauvijek neriješena misterija: Otok s kojeg se niko ne vraća živ

"Strijelom me je pogodilo desetogodišnje dijete, možda tinejdžer. Uglavnom, bio je puno niži od ostalih Sentinelaca. Pogodio je direktno u Bibliju koju sam držao u ruci. Pomislio sam: 'Ako me hoćete ubiti, u redu. Ali bit ću puno korisniji živ.' No ja ne želim umrijeti. Bi li bilo korisnije da odem i ostavim nekome drugome da obavi ovaj posao? Ne. Mislim da ne. Još uvijek bih se mogao vratiti u SAD jer me ovdje čeka gotovo sigurna smrt. Bože, ne želim umrijeti, ali ko će zauzeti moje mjesto ako odem? Nedostaju mi roditelji. Zašto me malo dijete pokušalo ubiti? Oče, oprosti mu kao i ostalim ljudima na otoku."

Zatim detaljno opisuje susret s domorocima.

"Vikali su, a ja sam pokušavao ponoviti njihove riječi. Nekoliko su puta prasnuli u smijeh. Vjerojatno su u pitanju bile nekakve prostote. Vidio sam da jedan od njih na glavi nosi nekakvu krunu, vijenac ili nešto slično. To im je valjda bio vođa."

Nakon ubistva, indijska je policija objavila da je zločin pripisan 'nepoznatim domorocima' i da protiv njih ne može biti podignuta optužnica jer je pristajanje na njihov otok ionako zabranjeno kako bi se očuvao njihov način života. Međutim, uhapšeno je sedam ribara koji u Chaua prevezli na otok, iako su znali da se to ne smije, piše Jutarnji.

Chau je živio u Portlandu i radio kao medicinski tehničar u hitnoj pomoći. Jako se angažirao nakon uragana Katrina 2005. godine. Također, bio je vrlo angažiran u organizaciji International Christian Concern.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije