Objavljena nova naslovnica poznatog magazina: "X" preko lica koristili samo pet puta

6
Radiosarajevo.ba
Objavljena nova naslovnica poznatog magazina: "X" preko lica koristili samo pet puta
FOTO: Time / Magazin Time objavio naslovnicu za novembar

Na naslovnici TIME-ovog izdanja za 11. novembar 2024. nalazi se ogromno "X" na licu ubijenog vođe Hamasa Yahye Sinwara, za kojeg se kaže da je planirao napade na Izrael 7. oktobra 2023. koji su uzrokovali da Izrael pokrene invaziju na pojas Gaze.

Najnovija naslovnica "X" dio je duge tradicije sačuvane za neke od najgorih neprijatelja s kojima se čovječanstvo suočilo u istoriji časopisa. TIME je koristio crveni "X" da precrta razne stvari na svojoj naslovnici samo pet puta. Prvi put je bilo prije 75 godina, 1945., da se obilježi smrt Adolfa Hitlera (a kasnije te godine, crno "X" iznad izlazećeg sunca Japana označilo je kraj rata na pacifičkom teatru).

Druga upotreba "X" dogodila se 2003. godine. Ovaj put je precrtao Sadama Huseina na početku rata u Iraku. Treći "X" na naslovnici TIME-a dogodio se 2006. godine, kada su američke snage ubile Abu Mousaba al-Zarqawija, vođu al-Qaide u Iraku.

Denis Bećirović o Aliji Izetbegoviću: "U amanet nam je ostavio da čuvamo domovinu"

Denis Bećirović o Aliji Izetbegoviću: "U amanet nam je ostavio da čuvamo domovinu"

Najnovija upotreba "X" bila je 2011. godine, za ubistvo Osame bin Ladena.

To izdanje od 20. maja 2011. sa slovom "X" iznad bin Ladenovog lica na naslovnici je također uključivalo razmišljanja o tome kako su napadi 11. septembra uticali na Amerikance na domaćem frontu.

Tadašnji glavni i odgovorni urednik TIME-a Rick Stengel pisao je o tome kako je šef biroa Miamija Tim Padgett pronašao neku od djece koja su čitala The Pet Goat s predsjednikom George W. Bushom u učionici drugog razreda kada je Bush saznao da su SAD bile napadnut: "Ova djeca, sada srednjoškolci, imali su mjesto u prvom redu za historiju".

Lazaro Dubrocq, 17, sjeća se da je vidio predsjednikov užasnut izraz lica i prisjeća se kako mu je srce počelo da lupa. "Taj dan u učionici imao je trajan utjecaj, motivisalo me je da bolje upravljam svijetom i da želim pomoći u poboljšanju svijeta. To se nastavlja, čak i kada je Bin Laden otišao."

Nisu svi neprijatelji bili konkretni ljudi. Godina "2020" dobila je veliki crveni "X" tretman kako bi se obilježila godina pandemije COVID-19 i karantina širom svijeta. "Ovo je priča o godini koju nikada nećete poželeti da se vratite", napisala je Stephanie Zacharek u eseju od 14. decembra 2020. “Naša najveća prijetnja ove godine bio je osjećaj bespomoćnosti i to je ostalo nekontrolirano.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije