Objavljen trenutak stravične eksplozije u Rumuniji, oglasio se i predsjednik

0
Radiosarajevo.ba
Objavljen trenutak stravične eksplozije u Rumuniji, oglasio se i predsjednik
Foto: Printscreen / You Tube / Snažna eksplozija

Najmanje jedna osoba je poginula, a sedam je teško povrijeđeno u dvije eksplozije, u subotu, 26.augusta navečer, na TNG stanici koja se nalazi na DN 1A, u gradu Krevedija, u Rumuniji, a još dvije osobe su nestale.

Vlasti u Dambovici su aktivirale Crveni interventni plan.

Do ovog trenutka ima najmanje 46 povrijeđenih, nakon eksplozija koje su se dogodile u Krevediji.

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

"Nova tragedija potresla je Rumuniju večeras i duboko sam tužan što su eksplozije u Krevediji rezultirale žrtvama. Porodicama nastradalih upućujem saučešće i povrijeđenima želim brz oporavak. Trenutno, nulti prioritet je da se pogođenima pruži sva neophodna podrška i olakša im pristup hitnom liječenju. Čim se situacija u rizičnoj zoni stabilizuje, mora se brzo pokrenuti istraga kako bi se utvrdilo da li su prekršeni zakon i pravila. Zahtjevam od nadležnih da preduzmu hitne mjere za povrijeđene kako se tragedije iz prošlosti ne bi ponovile" poruka je koju je uputio predsjednik Rumunije Klaus Johanis.

Prema riječima očevidaca, događaj je počeo prvom eksplozijom u kojoj je učestvovao TIR kamion. Kasnije je automobil zahvatio plamen, a potom je došlo do eksplozije koja je bacila tenk preko puta.

Vjeruje se da je incident nastao kada je gorivo prebačeno i prosuto u podzemni kontejner. Najveću opasnost za vatrogasce predstavljao je ovaj podzemni rezervoar, koji se periodično napajao i predstavljao je značajnu prijetnju.

Generalni komesar Nacionalne zaštite životne sredine Andrej Korlan saopštava da se dim kreće ka prestonici i savjetuje stanovništvu da zatvore prozore nakon eksplozije u Krevediji.

Tri hiljade stanovnika evakuisano je sa radijusa od 700 metara.

Objavljen je i trenutak jezive eksplozije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije