Objavljen snimak: Ukrajinci uništili moćni ruski radar ZOOPARK

1
Radiosarajevo.ba
Objavljen snimak: Ukrajinci uništili moćni ruski radar ZOOPARK
Foto: Printscreen / Twitter / Ukrajinci uništili ZOOPARK

Ukrajinske snage za specijalne operacije objavile su snimku uništenja ruskog kontrabaterijskog radara ZOOPARK-1M na području Donecka.

Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvještaju o situaciji u Ukrajini podsjetilo je na ovu snimku objašnjavajući kako obje strane pokušavaju neutralizirati protubaterijske radare.

Ovih sistema je relativno malo, ali imaju veliki značaj na bojištu jer omogućuju zapovjednicima da brzo lociraju i napadnu neprijateljsko topništvo.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Budući da imaju aktivan elektromagnetski potpis, mogu se detektirati i uništiti.

Rusija je do sada izgubila najmanje šest radara ZOOPARK-1M i vjerojatno ih je u Ukrajini preostao samo nekoliko, piše Slobodna Dalmacija.

"Obnova protubaterijske radarske flote među prioritetima je obje strane, ali i problem je to za Rusiju jer se sistemi oslanjaju na isporuke sankcionirane elektronike visoke tehnologije", navode britanski obavještajci.

Protubaterijski radar vrsta je radarskog sistema koji koriste vojske za lociranje i praćenje položaja neprijateljskog topništva, raketnih bacača i drugog oružja za neizravnu paljbu.

Primarna svrha kontrabaterijskog radara je otkrivanje i praćenje nadolazećih projektila u stvarnom vremenu, određivanje njihove lokacije i pružanje podataka za protupaljbu.

Potubaterijski radarski sistemi obično koriste napredne algoritme i tehnike obrade signala za određivanje putanje i lokacije nadolazećih projektila, omogućujući precizno ciljanje neprijateljskog topništva i drugog oružja neizravne vatre.

Ovi sistemi također mogu pružiti vrijedne obavještajne podatke vojnim zapovjednicima, omogućujući im da brzo i učinkovito odgovore na neprijateljske napade.

[twitter]https://twitter.com/PaulJawin/status/1639492412476215298[/twitter]

Ukrajinci su jučer objavili i video u kojem je 36. brigada marinaca uništila tri ruska tenka (vjerojatno T-80BV) i modernizirano borbeno vozilo pješaštva BMP-2M u Doneckoj oblasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije