Obitelj iz Britanije: Dok smo bili na godišnjem slučajno smo se priključili ISIS-u

Radiosarajevo.ba
Obitelj iz Britanije: Dok smo bili na godišnjem slučajno smo se priključili ISIS-u
PrtScr / Shabina i Alireza

Članice porodice iz Manchestera, koje se trenutno nalaze u pritvoru u Siriji zbog veza sa tzv. Islamskom državom (IS), uputile su javni apel, moleći da ih vrate u Veliku Britaniju jer "žele bolji život za svoju djecu".

Majka Safiya Zaynab (51) i kćerke Shabina Aslam (29) te Alireza Sabar (17) kazale su kako im je rođak 2014. kazao da idu na godišnji odmor u Tursku, ali su "nekako završile u Siriji".

Tokom intervjua koje su dale Jani Andert, reporterki Channela 4, nakon što su ih Sirijske demokratske snage (SDF) pritvorila u sirijskom gradu Hajinu, kćui Shabina je rekla: "Ne znamo kako se sve ovo dogodilo. Od tada pokušavamo pobjeći, ali nije bilo moguće."

Shabina je dok je živjela u tzv. kalifatu dobila dvije kćerke - tri i jednu godinu, a njena sestra Alireza jednogodišnjeg sina: "Svima nam nedostaje naš stari život, naša sloboda i nezavisnost, život bez straha. Želimo se vratiti u Englesku, svojoj porodici, želim da moja djeca imaju normalan život."

Shabina, koja ima diplomu pedagoga, kazala je kako se sve promijenilo nakon što su otputovale, te dodaje kako je život na teritoriji tzv. IS-a bio izrazito težak(...).

"Nikom ne možete vjerovati. Sirijce i Iračane smo pitali da nam pomognu, no niko ne želi. Kultura je drugačija - Arapi ne žele pomagati ženama, oni ih samo guraju u novi brak", rekla je Shabina, pa istakla kako je tzv. Islamska država bila sve osim "islamska", pogotovo zbog, kako je rekla, "toliko bombaša samoubica".

Suprug njihove majke Sabar Aslam i dalje živi u Engleskoj. Bio je zbunjen kad su mu rekli gdje su mu žena i kćerke i kazao je da je siguran da su bile u Saudijskoj Arabiji.

"Ostavile su me prije četiri godine i to je bio kraj priče. Nije bila sretna sa mnom. Ali, nisu one hrabre, one su vrlo nježne i meke...Ne vjerujem da bi se pridružili nečemu kao IS", ispričao je Sabar Aslam, pa nastavio:

"Policija me mnogo puta ispitivala zbog njih, ali mi nikad nisu rekli da su u Siriji. Bio sam siguran da su u Saudijskoj Arabiji, jer je Safiya samo pričala o toj zemlji."

Još uvijek nije poznato da li će se moći vratiti u Veliku Britaniju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije