Obilježena 70. godišnjica pogroma Jevreja

Radiosarajevo.ba
Obilježena 70. godišnjica pogroma Jevreja

Francuski predsjednik Francois Hollande danas je predvodio svečano obilježavanje 70. godišnjice najvećeg stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu u Francuskoj. 

Hollande je tom prilikom obećao slom anti-semitizma, čiji su se znakovi u Francuskoj ponovo pojavili u martu ove godine, kada se desilo ubistvo u jevrejskoj školi. 

Francuska policija kolaboracionističke vlasti je 16. i 17. jula 1942. deportovala trinaest hiljada Jevreja, nakon što su mnogi od njih već bili zatvoreni u surovim uslovima na pariskom stadionu. Hiljade ljudi su na kraju dospjele u nacistički logor smrti Auschwitz, u Poljskoj, gdje su potom ubijeni.

Govoreći na skupu na mjestu nekadašnjeg stadiona, u blizini Eiffelovog tornja, Hollande je rekao da su taj "zločin u Francuskoj izvršili Francuzi".

Francuski predsjednik je dodao da je bezbjednost jevrejske zajednice zadatak cijele Francuske, te odao priznanje Jacquesu Chiracu, kao posljednjem predsjedniku Francuske koji je predvodio memorijalnu ceremoniju, davne 1995. i tada, po prvi put, priznao ulogu kvsilinške francuske vlasti u progonu Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije