Obećanje slobode nakon 103 dana gladovanja

Radiosarajevo.ba
Obećanje slobode nakon 103 dana gladovanja

Palestinski zatvorenik Akram Rikhawi pristao je da prekine štrajk glađu nakon 103 dana u zamjenu za oslobađenje iz izraelskog zatvora pet mjeseci prije nego što je to bilo predviđeno.

Tridesetdevetogodišnji Rikhawi prestao je da jede 12. aprila, a palestinski aktivisti kažu da ni jedan Palestinac prije njega nije tako dugo štrajkovao glađu.

On je zahtijevao da bude pušten jer boluje od astme i dijabetesa. Služio je zatvorsku kaznu od devet godina jer je prevozio bombaše samoubice. Kazna bi mu istekla u junu sljedeće godine.

Kadura Fares koji predvodi grupu koja se zalaže za palestinske zatvorenike rekao je da će u zamjenu za okončanje štrajka glađu Rikhawi biti pušten iz zatvora u januaru.

Stotine Palestinaca su ove godine štrajkovali glađu da bi bili ranije pušteni iz zatvora ili da bi dobili bolje uslove u zatvorima. Fares tvrdi da je Rikhawi gladovao najduže.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije