Obanimo obraćanje muslimanima: Kairo promišljen izbor

Radiosarajevo.ba
Obanimo obraćanje muslimanima: Kairo promišljen izbor

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama za koji dan odlazi u Kairo, odakle će, kako navode u Bijeloj Kući, održati veliko obraćanje muslimanima cijelog svijeta.

Kairo, egipatska metropola sa oko 16 miliona stanovnika, leži uz rijeku Nil, krvotok te zemlje kroz povijest. Egipat je postojbina faraona i kolijevka drevne civilizacije.


Stanovnici Kaira kažu da je Obamin izbor mjesta obraćanja dobro odmjeren: "Svako ko želi doći u Egipat, je dobrodošao. Egipat je majka cijeloga svijeta, i jako smo sretni što dolazi."


Da je Egipat, odnosno Kairo, logičan izbor mjesta za obraćanje gospodina Obame, smatra i politikog i sociolog Said Sadek sa univerziteta American.

"Egipat je oduvijek bio blizak saveznik Sjedinjenih Država, politički umjeren, prvi u miru s Izraelom, uz važnu stratešku ulogu u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba i održavanju balansa prema iranskim težnjama za hegemonistički uticaj u regionu", rekao je on.

Postoji i čisto strateški razlog izboru. "Pravi problem leži u arapskim muslimanima, a ne među azijskim muslimana i ne među muslimanima drugih područja", istakao je Sadek.

"Sjedinjene Američke Države nisu u ratu s islamom", istakao je predsjednik Obama u svom obraćanju prilikom boravka u Istambulu i tada naglasio da želi uspostaviti dobre odnose sa muslimanima.

"Promjena retorike je dobra", kaže profesor Sadek, "ali muslimani, prije svih, žele konkretne poteze koji potvrđuju te riječi.

Mohamed Mahdi Akef, čelnik Muslimanskog bratstva, najjače opozicione grupacije u Egiptu, je skeptik u vezi sa Obaminom posjetom.

"Pozdravljamo Obamu i svakog ko dođe u Egipat, ali duboko u duši osjećam da je predsjednik Obama preuzeo od svojih prethodnika vrlo teško naslijeđe", rekao je.

Pogibije i izbjeglištva muslimana u Iraku, Afghanistanu i Palestini, kao i podrška Washingtona Izraelu, čini to naslijeđe tvrdim, ističe gospodin Akef. On ne očekuje nikakvu akciju, bar za sada, ali želi čuti šta Obama misli.

Muslimani žele čuti više od lijepih riječi, kaže profesor Sadek, bez obzira govori li se o Afghanistanu, izraelsko-palestinskom sukobu, ili dugotrajnoj podršci Washingtona autokratama na Srednjem Istoku.

Na Sjedinjene Države širom Srednjeg Istoka gleda se sa sumnjom i podozrenjem. Ono što predsjednik Obama kaže u Egiptu, odjeknut će daleko, ali će mnogo više pažnje biti poklonjeno njegovim potezima koji budu uslijedili.

VOAnews/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije