Obaminih 100 dana: Dobar početak ili loš start?

Radiosarajevo.ba
Obaminih 100 dana: Dobar početak ili loš start?

Više britanskih listova osvrće se u srijedu na prvih sto dana Baracka Obame u Bijeloj kući, a The Independent ocjenjuje da je novi predsjednik ispunio obećanje da će promijeniti Ameriku i da su oni koji mu zamjeraju da to čini suviše sporo potcijenili zadatak kojega se prihvatio.

Komentator The Guardiana pak svoj zaključak o Obaminih sto dana definira naslovom „Dobar početak“. List konstatira da su na Obaminom dnevnom redu izvorne promjene koje u pojedinim slučajevima mijenjaju ne samo politiku Bushove već i Clintonove ere.

Sveukupni učinak prvih sto dana je, ni manje ni više, kompletan remont američke vanjske politike, uz istovremenu borbu s najtežom finansijskom krizom u posljednjih osam decenija.

Iako ambicija američkog predsjednika nije prošla nezapaženo u Pekingu, Moskvi ili Teheranu kao ni u prijestolnicama kojima manje smeta vodeća američka uloga i premda Amerika nastoji da ovaj put na svjetskoj sceni, uvažavajući i pregovore a ne silu oružja, zauzme mjesto koje joj s pravom pripada, postoje i ograničenja, primjećuje Guardian.

Ako u svakom diplomatskom sukobu postoje tri faze: retorika, pregovori i sporazum, predsjednik Obama je, ocjena je Guardiana, još uvijek u fazi govora o namjerama.

List potom ukazuje da tek treba vidjeti šta će šef Bijele kuće ponuditi na samitu o klimatskim promjenama u Kopenhagenu ali i šta će dobiti zauzvrat. Iranski odgovor na pruženu ruku neće uslijediti tako brzo dok Rusija ima potpuno drugačije političke ciljeve od američkih.

Uz to je, po sudu Guardiana, Obama bio najslabiji u borbi s krizom bankarskog sistema a paket pomoći koji je ponudio, imaju li se u vidu razmjere krize, krajnje je nedovoljan. I pored svega Obama i danas uživa istu popularnost kao i prije sto dana.

Ima protivnike ali ne i opoziciju. Republikanci su obezglavljeni i takvi će, čini se, još dugo ostati. Brend Obama je donio ono što je i obećao, lidera koga krase iskrenost i vizija. Pravi izazovi vlasti su tek pred Barackom Obamom ali je bar za sada on, prema Guardianu, cool političar broj jedan na planeti.

Obama međutim nije položio ispit na stranicama Daily Telegrapha, koji vidi zabrinjavajuće nagovještaje da će način na koji radi nova administracija u Washingtonu tokom vremena iznjedriti brojne neuspjehe.

List Obami zamjera loš izbor kadrova, ministra finansija Timothyja Geithnera na prvom mjestu, želju da prenosi ovlaštenja i nezainteresiranost za detalje, zbog čega se donošenje ključnih odluka obavlja podalje od Bijele kuće.

Pitanje je i ko odlučuje o vanjskoj politici, državna tajnica Hillary Clinton ili predsjednik. Manjak iskustva bio je, piše Daily Telegraph, povod za zabrinutost i prije izbora Baracka Obame. Brojni predsjednikovi problemi otada vuku korijen iz naivnosti njegove administracije.

Obamino nastojanje da Ameriku udalji od prakse mučenja koju je uvela prethodna administracija prijeti da dovede do ružnoga i stranački obojenog pravnog klinča sa članovima Bushove Bijele kuće. Iz toga se, kao i iz niza drugih stvari, po Daily Telegraphu, stiče utisak da je Barack Obama čovjek koji još uvijek vodi predsjedničku kampanju umjesto da vodi državu.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije