Obamina antinuklearna politika bez razultata

Radiosarajevo.ba
Obamina antinuklearna politika bez razultata

Dvije inicijative na kojima je američki predsjednik zasnovao svoje planove za duboke promjene u vanjskoj politici Washingtona - nuklearno razoružanje i unapređenje odnosa s Rusijom - u utorak uvečer našle su se na rubu propasti.

Prema dokumentu NATO-a koji je procurio u javnost, a koji je Guardian dobio na uvid, planovi o povlačenju američkoga taktičkog nuklearnog naoružanja iz Evrope izostavljeni su iz nacrta završenog kominikea koji bi trebalo da bude usvojen na samitu saveza u Lisabonu idućeg vikenda.

Istovremeno je republikanski čelnik u Senatu nagovijestio kako je malo vjerojatno da će ove godine biti ratificiran sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja (START) koji su Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisali u aprilu.

Promatrači se slažu u ocjeni, prenosi Guardian, kako će to značiti da je sporazum, poznat kao Novi start, u suštini mrtav, jer će većina koju demokrati imaju u gornjem domu Kongresa, zbog gubitaka koji su pretrpjeli na nedavnim izborima, iduće godine biti još manja.

Fena, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije