Obamin doručak s Putinom

Radiosarajevo.ba
Obamin doručak s Putinom

Foto: AP

osvježeno u 13:00

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je danas u Moskvi "izvanredan rad" Vladimira Putina u Kremlju a potom kao premijera, nakon što ga je u jednom intervjuu nazvao "čovjekom prošlosti".

"Svjestan sam izvanrednog rada koji ste vi obavili kao predsjednik tokom niza prethodnih godina i vaše aktuelne uloge kao premijera", rekao je Obama tokom doručka s Putinom u rezidenciji u Novom Ogarevu blizu Moskve, prenosi AFP.

"Imamo izvanrednu priliku da uspostavimo solidne temelje u rusko-američkim odnosima. Mi se, možda, ne slažemo u svemu, ali se konsultujemo u interesu ruskog i američkog naroda", dodao je on.

Obama je izrazio zadovoljstvo "izvrsnim razgovorima" koje je u ponedjeljak imao u Kremlju sa svojim kolegom Dmitrijem Medvedevim.

Putin je također naglasio da računa na predsjednika Obamu u pokretanju rusko-američkih odnosa.

"Ulažemo u vas sve nade za razvoj naših odnosa. Historija rusko-američkih odnosa upoznala je različite faze odnosa. Bilo je godina apsolutnog prosperiteta, zatim čisto rutinskih odnosa, pa čak i sukoba", rekao je Putin, ne precizirajući da li se poziva na sovjetski period ili na posljednje godine rusko-američkih odnosa.

Obama: "Rusija treba da poštuje suverenitet Gruzije i Ukrajine"


U svom današnjem govoru o rusko-američkim odnosima u Moskvi, američki predsjednik kazao je da Rusija treba da poštuje suverenitet Gruzije i Ukrajine, dva saveznika Sjedinjenih Država, koje teže da se priključe NATO-u.

"Suverenitet država je kamen spoticanja međunarodnog nivoa, kazao je Obama pred studentima Nove ekonomske škole u Moskvi, tokom svoje prve posjete Rusiji", prenosi AFP.

"Na isti način, kao što sve države treba da imaju pravo izbora svojih dužnosnika, tako one moraju imati pravo da žive unutar sigurnih granica i da vode svoju vlastitu vanjsku politiku", istakao je on.

To, dodao je Obama, važi za Rusiju kao i za Sjedinjene Države.

"Svaki sistem koji se ne pridržava tih prava odlazi u anarhiju. Stoga se taj princip mora provoditi u svim zemljama, uključujući i Gruziju i Ukrajinu", kazao je on, dodavši da ideja o "uticajnim sferama" pripada XIX stoljeću.

Obama u moskovskoj Ekonomskoj školi

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u utorak Rusiju na poštivanje pravne države i demokratskih prava, u svom govoru o američko-ruskim odnosima u Moskvi.

"Historijska krivulja nam pokazuje da vlade koje su u službi naroda opstanu i prosperitetne su, dok to nije slučaj s vladama koje nisu u službi naroda već za svoju vlastitu moć", kazao je Obama u svom govoru u Novoj ekonomskoj školi u Moskvi, tokom svoje prve posjete Rusiji, prenosi AFP.

On je istakao da su "vlade koje zastupaju volju svog naroda manje izložene rizicima da postanu ugrožene, da teroriziraju svoje građane ili da ratuju s drugima".

"Vlade koje promoviraju poštivanje pravne države, koje se potčinjavaju kontroli u svemu što rade i dozvoljavaju postojanje nezavisnsih institucija pouzdaniji su komercijalni partneri", kazao je Obama.

SAD žele od Rusije bolju primjenu zakona i transparentnost

Američke kompanije su uvjerene da mogu da ostvare napredak u poslovanju u Rusiji, ali žele da zvanična Moskva unaprijedi primjenu zakona i transparentnosti, izjavio je u utorak američki sekretar za trgovinu Gary Look.

On se u sinoć u Moskvi sastao s delegacijom visokih američkih rukovodilaca, u sklopu posjete Rusiji predsjednika SAD-a Baracka Obame, prenosi Reuters.

"Predstavnici američkih firmi su istakli da su postigli veliki napredak i da ovdje u Rusiji može odlično da se posluje, ali da treba biti strpljiv", izjavio je Look.

On je dodao da "američki visoki etički standardi poslovanja mogu da rezultiraju uspjehom, ali poslovni ljudi iz SAD-a su ipak naglasili da u Rusiji postoji potreba za većom predvidivošću, stabilnošću, transparentnošću i vladavinom prava".

AFP/fena/radiosarajevo.ba

Vezano:
Obama i Medvedev potpisali preliminarni sporazum o zamjeni "STARTA"
Susret Obame i Medvedeva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije