Obama ublažio sankcije Kubi

Radiosarajevo.ba
Obama ublažio sankcije Kubi

Američki predsjednik Barack Obama objavio je sinoć odluku da SAD ukidaju neka ograničenja na putovanja Amerikanaca na Kubu i na transfer novca koji u tu karipsku državu šalju Amerikanci kubanskog porijekla.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da Obama ukida ograničenja na posjete Amerikanaca kubanskog porijekla članovima porodica na Kubi, kao i ograničenja na slanje novčanih doznaka na Kubu.

On je objasnio da je cilj ovih mjera promocija demokratije i ljudskih prava na Kubi, prenosi BBBC.

Obama je još naložio da se preduzmu koraci kako bi se omogućio slobodan tok informacija među pripadnicima kubanskog naroda kao i između Kubanaca na Kubi i u ostalim zemljama svijeta.

Gibbs je dodao da se Obama nada da će ovim mjerama poboljšati kvalitet života kubanskog naroda.

Šef Bijele kuće ove nedjelje će posjetiti Trinidad, gdje će se sastati sa latinoameričkim liderima koji su mu uputili poziv da ublaži višedecenijski ekonomski embargo protiv Kube.

Američki zvaničnici kažu da libaralnijim transferom žele da narod Kube bude nezavisniji od vlade.

Američki Kongres već je ukinuo neka ograničenja na putovanja Amerikanaca kubanskog porijekla, ali samo privremeno.

Takođe je objavljeno da će američke kompanije u oblasti telekomunikacija moći da podnose zahtjeve za dozvolu za rad na Kubi.

Tim potezom je ispunjeno jedno od predizbornih obećanja Obame da će poboljšati američke odnose sa Kubom i podsticati različite oblike saradnje dvije zemlje.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije