Obama u Rijadu razgovarao sa kraljem Abdullahom

Radiosarajevo.ba
Obama u Rijadu razgovarao sa kraljem Abdullahom

Američki predsjednik Barack Obama započeo je u srijedu u Rijadu posjetu Bliskom Istoku, koja se
pokazuje kao znak otvaranja prema muslimanskom svijetu i traženju mira između Arapa i Izraela. Obamu je u Rijadu dočekao kralj Abdullah.

- Ovo je moja prva posjeta Saudijskoj Arabiji i imao sam nekoliko razgovora s njegovim Veličanstvom, kazao je Obama nakon razgovora s kraljem Abdullahom na imanju saudijskog suverena blizu Rijada, javio je AFP.

Obama je istakao da je "dirnut njegovom mudrošću i naklonošću" te izrazio zadovoljstvo dugim odnosima između SAD-a i Saudijske Arabije.

- Kada sam započeo ovo putovanje, mislio sam da bi bilo jako značajno doći tu gdje je rođen islam, kako bih zatražio savjete od njegovog Veličanstva, kazao je Obama.

Američki predsjednik je kazao da je "ubijeđen da zajedničkim radom, SAD i Saudijska Arabija mogu ostvariti velike uspjehe po svim pitanjima od zajedničkog interesa".

Kralj Abdullah je odlikovao predsjednika Obamu visokim saudijskim odlikovanjem i lično mu stavio zlatnu ogrlicu odlikovanja oko vrata, izražavajući time počast novom američkom predsjedniku.

- Želim također izraziti moje najbolje želje američkom narodu koga predstavlja ovaj otmeni čovjek, koji zaslužuje svoje mjesto na kojemu se nalazi, rekao je kralj.

Prije svog dolaska, Obama je kazao da želi "ozbiljno pokrenuti mirovni proces na Bliskom istoku i naglasio nužnost određene odlučnosti prema Izraelu u stvaranju palestinske države i zaustavljanju jevrejske kolonizacije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije