Obama traži da Suu Kyi odmah bude oslobođena

Radiosarajevo.ba
Obama traži da Suu Kyi odmah bude oslobođena

Američki predsjednik Barack Obama osudio je Mijanmar zbog nove presude izrečene čelnici mijanmarske opozicije i dobitnici Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi i pozvao na njezino "trenutno i bezuvjetno oslobađanje".

Suu Kyi je je osuđena na dodatnih 18 mjeseci kućnog pritvora jer je dopustila jednom Amerikancu da je posjeti u njezinoj kući.

Obama je izrazio zabrinutost i zbog kazne izrečene Amerikancu Johnu Yettawu (54), ratnom veteranu iz Vijetnama, koji je u maju preplivao jezero da bi došao do doma u kojem je Suu Kyi bila u kućnom pritvoru.

Yettaw je optužen da je kršio propise o sigurnosti i imigraciji i osuđen je na sedam godina teškog rada.

Obama je u saopćenju izdanom u utorak istaknuo da presuda Suu Kyi predstavlja kršenje univerzalnih principa ljudskih prava, prenijele su agencije.

"Današnja nepravedna odluka podsjeća nas na hiljade drugih političkih zatvorenika u Mijanmaru (Burmi) kojima je, kao i Suu Kyi, uskraćena sloboda zbog njihovih težnji za vladom koja će poštivati volju i prava svih građana", navodi se se u Obaminom saopćenju.

Presudu Suu Kyi osudili su ranije i Evropska unija, glavni tajnik Ujedinjenih naroda i zapadne zemlje.

Sud je Suu Kyi (64) proglasio krivom za kršenje zakona o unutrašnjoj sigurnosti i osudio je na tri godine zatvora, ali je nalogom vojne hunte kazna odmah smanjena na 18 mjeseci kućnog pritvora.

Advokat Johna Yettawa tvrdi da njegov klijent boluje od epilepsije, dijabetesa i da ima problema sa srcem. Yettaw je pred sudom izjavio kako ga je Bog poslao da upozori Suu Kyi da će je ubiti teroristi.

Međunarodna zajednica je u više navrata zatražila od vojne hunte da odbaci političke optužbe protiv Suu Kyi i oslobodi je, na šta je režim odgovorio da je riječ o unutrašnjoj stvari Mijanmara.

Vezano:
Vijeće sigurnost UN-a sastalo se zbog Suu Kyi
Svijet ogorčen presudom Suu Kyi
Osamnaest mjeseci kućnog pritvora za Suu Kyi

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije