Obama razočaran planom predsjednika Ugande da kriminalizira homoseksualnost

Radiosarajevo.ba
Obama razočaran planom predsjednika Ugande da kriminalizira homoseksualnost

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je duboko razočarenje planom ugandskog predsjednika Yoweri Musevenija da usvoji zakonodavstvo koje bi kriminaliziralo homoseksualnost, upozoravajući da bi usvajanje "kompliciralo američke odnose s Ugandom" i predstavljalo bi "korak nazad" za sve Uganđane. 

Upozorenje je uslijedilo nakon što je ugandski predsjednik Yoweri Museveni saopćio da će odobriti prijedlog zakona nakon objašnjenja "medicinskih eksperata" koji tvrde da "homoseksualnost nije genetska".  

"Prijedlog zakona protiv homoseksualnosti u Ugandi bit će više od uvrede i opasnosti za homoseksualnu zaajednicu u Ugandi. To će biti korak nazad za sve Uganđane i ugrozit će obavezivanje Ugande da štiti ljudska prava svih svojih građana" navodi Obama u saopćenju. 

"Svi ljudi trebali bi biti tretirani jednako i imati priliku da ispune svoje pune potencijale, bez obzira ko su ili koga vole" navodi Obama u saopćenju, javlja Xinhua. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije