Obama radi na kampanji reforme zdravstva

Radiosarajevo.ba
Obama radi na kampanji reforme zdravstva

Nastojeći da ojača kampanju za donošenje zakona o reformi zdravstva, koji je protekle sedmice doživio potporu ali i udarce u Kongresu, američki predsjednik Barack Obama u subotu je kazao da najviše kritika i protivljenja zakonu dolazi zbog "posebnih interesa i njihovih agenata u Kongresu".

U sedmičnoj poruci naciji, prenesenoj putem radija i interneta, Obama je ukazao na hitnost donošenja zakona o reformi zdravstva, navodeći primjere iz života u kojima Amerikanci gube zdravstveno osiguranje ili se bore s njegovim troškovima, prenosi Hina.

Naveo je primjer žene iz Colorada s tumorom dojke kojoj njezino osiguranje nije htjelo platiti liječenje, prisiljavajući je da "posegne u svoj mirovinski fond kako bi spasila život", te muškarca iz Marylanda koji je izgubio osiguranje između dva zaposlenja, pa se morao zadužiti da plati hitnu operaciju.

"O tome je riječ u raspravi u Kongresu: hoćemo li nastaviti pričati i razmišljati, dopuštajući da se problem pogoršava i sve više obitelji i tvrtki odlazi u stečaj, a sve više Amerikanaca gubi zdravstveno osiguranje, ili ćemo iskoristiti priliku, koju možda nećemo imati generacijama, i konačno prihvatiti reformu zdravstvenog osiguranja ove godine", kazao je Obama.

Tri od pet kongresnih odbora koji rade na prijedlogu zakona, protekle sedmice su podržali njegov nacrt u skladu s prijedlozima Obamine administracije. Prema verziji koja se razmatra u Predstavničkom domu Kongresa, 97 posto Amerikanaca imalo bi zdravstveno osiguranje do 2015. godine, a približno trećina troškova ili 550 milijardi na 10 godina, pokrilo bi se progresivnim porezom na kućanstava s prihodima iznad 350.000 dolara godišnje.

Prijedlog uključuje i opciju javnog osiguranja, čemu se odlučno protive republikaci i velike osiguravajuće kuće, a nesklon mu je i dio demokratskih senatora s centra.

Senator Max Baucus, predsjednik senatskog Odbora za financije, izjasnio se u prilog sporijeg postupka usuglašavanja zakonskog prijedloga, kako bi mu se osigurala što šira, dijelom i dvostranačka, potpora. Baucusov odbor sveo je cijenu 10-godišnje reforme na milijardu dolara, dok se u odborima Predstavničkog doma barata s cijenom od 1,5 milijardi. Plan reforme podržala je Nacionalna udruga liječnika AMA i udruga medicinskih sestara - ANA, što je istaknuo Obama u subotnjoj poruci.

Nakon što je zakon prestao biti koncept, a njegovi dijelovi postali službeni tekst, relativna suradnja među različitim interesnim skupinama, među medicinskim i poslovnim udrugama, počela je nestajati a većinski demokrati i oporbeni republikanci ušli su o otvorenu bitku s TV oglasima, e-mail kampanjom, javnim okupljanjima svojih pristaša i sve jačim lobiranjem.

Iako je u SAD-u neosigrano čak 47 miliona građana, Obamino nastojanje da reformira zdravstvo nailazi na velik otpor republikanaca, pa i nekih demokrata. Kongresni ured za proračun CBO, u petak je objavio da će zakon o reformi zdravstva "rezultirati neto povećanjem proačunskog manjka od 39 milijardi dolara u razdoblju od 2010. do 2019. godine". Bijela kuća i demokrati u Kongresu, koji tvrde da reforma neće povećati proračunski manjak, izrazili su neslaganje s analizom CBO-a, ističući da u nju nisu uključene uštede koje će donijeti reforma.

"Ja neću potpisati nikakav zdravstveni plan koji bi povećao naš deficit u idućem desetljeću", rekao je Obama.

Reforma sustava zdravstvenog osiguranja u SAD-u, gdje je oko 47 miliona građana neosigurano, jedan je od ključnih Obaminih prioriteta na unutarnjem planu, a demokratsko čelništvo Kongresa želi da se zakon donese prije početka ljetne pauze 7. augusta.

Republikanci, konzervativne skupine i mnoge poslovne organizacije pojačale su napore da opstruiraju zakon, opisujući da kao skupi i opasni eksperiment, koji će zemlji donijeti nedjelotvorno, državno, "socijalističko" zdravstvo. Njihov cilj je usporiti donošenje zakona, kako bi se protivljenje reformi proširilo.

"Ako uspijemo zaustaviti Obamu u ovome, to će biti njegov Waterloo. To će ga slomiti", rekao je u petak republikanski senator Jim DeMint u konferencijskom telefonskom razgovoru s konzervativnim aktivistima, piše u subotu The Washington Post.

U republikanskom odgovoru na Obaminu poruku naciji, čelnik senatskog kluba zastupnika Jon Kyl, rekao je da će plan demokratskih kongresnika "povećati vladine rashode za više od dvije milijarde dolara, kada se u cijelosti primjeni".

On će također "ovlastiti Washington, a ne liječnike i pacijente, da donose odluke o zdravstvenoj skrbi", ustvrdio je.

Senator Kly upozorio je da Obama i demokrati predlažu smanjenje izdvajanja za postojeći program Medicare, najmijenjen starijim osobama, kako bi financirali svoju reformu zdravstva, te da žure s donošenjem zakona da Amerikanci ne bi doznali previše pojedinosti o njemu.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije