Obama protiv legalizacije marijuane

Radiosarajevo.ba
Obama protiv legalizacije marijuane

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je naciju, u četvrtak na online konferenciji pod nazivom Open for question, da se talas otpuštanja u zemlji još nije zaustavio a posebnu pažnju je izazvao odgovor na pitanja o legalizaciji marijuane. Obama je odgovorao na neka od 100 hiljada pitanja koja su pristigla internetom, ali je i predsjednik postavio otvorena pitanja Amerikancima. Izlaganje američkog predsjednika uživo je prenošeno preko internet stranice Bijele kuće, a pratilo ga je preko 70 hiljada ljudi, pišu E-novine.

Većina pitanja se odnosilo na posljedice ekonomske krize na koje je Obama odgovorio “da uprkos dobrim početnim signalima oporavka privrede građani i dalje mogu da očekuju gubitak posla”.

“Bit ćemo jako pažljivi u otvaranju novi radnih mjesta, jer smatram da nismo još izgubili sva radna mjesta koja će se ukinuti do kraja recesije. Očekuje nas još privrednih lomova do kraja godine, a prvi će po pravilu te krize osjetiti zaposleni”, rekao je Obama.

Broj ukinutih radnih mjesta nastavlja se povećavati, tako je cifra od 644 hiljade otpuštenih tokom prošle sedmice porasla za 8.000, objavio je državni Labor department.

Obama je otkrio da je jedno od najčešćih pitanja bilo vezano za legalizaciju marijuane, ono je bilo bolje rangirano od tema kao što su finansijska stabilnost, zaštita životne sredine ili budžet. Pitanja u vezi marijuane bila su druga po redu u kategoriji zdravstvene zaštite.

U jednom od tih pitanja jedan građanin je Obami sugerisano da bi legalizacija marijuane otvorila nova radna mjesta, oslabila narko kartele i donijela veliki priliv novca u budžet Sjedinjenih Država. Američki predsjednik je prvo kroz smijeh odgovorio da nije siguran šta ovoliki broj pitanja o marijuani govori o online publici, ali je odmah nakon toga dao i ozbiljno mišljenje.

“Ne, ne mislim da bi uzgajanje marijuane bila dobra strategija za oporavak ekonomije”, rekao je Obama.

On je u nastavku online konferencije posvetio veliku pažnju ključim prioritetima njegovog budžetskog prijedloga: investiranju novca u obrazovanje i reformu zdravstva.

www.youtube.com/watch

Jedna od prvih reakcija na Obamin stav oko legalizacije marijuane bio je od Jacka Colea, generalnog direktora advokatske organizacije Snaga prava protiv prohibicije, koji je rekao da je uprkos Obaminim podsmjesima zabrana marijuane ostaje veoma ozbiljna tema.

“Preko 890 hiljada Amerikanaca koji su prošle godine uhapšeni pod optužbama za posjedovanje, uživanje i uzgajanje marijuane sigurno nisu našli ništa smiješno u postavljenom pitanju predsjedniku Obami, kao ni milioni Amerikanaca koji se bore da prežive ekonomsku krizu. Bio bi ogroman ekonomski stimulans kada bismo prestali hapsiti ljude zbog nenasilne droge kakva je marijuana i umjesto toga da u budžet stavimo novac od legalne prodaje, kao što smo to uradili prije 75 godina tokom Velike depresije”, rekao je Cole.

E-novine.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije