Obama predstavlja novu strategiju za Afganistan

Radiosarajevo.ba
Obama predstavlja novu strategiju za Afganistan

Američki predsjednik Barack Obama danas treba objaviti svoju novu strategiju za Afganistan – sedmicu dana prije održavanja samita NATO saveza u Francuskoj i Njemačkoj.

Izvjestiteljica Glasa Amerike iz Bijele kuće javlja da je taj plan rezultat detaljne revizije američke politike prema Afganistanu.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kazao je da je preispitivanje američke politike u Afganistanu okončano te da je nova strategija spremna: "Predsjednik razgovara s članovima Kongresa i obavještava ih o zaključcima tog preispitivanja."

Na susretu s izvjestiteljima iz Bijele kuće Gibbs je odbio govoriti o specifičnostima plana koji predsjednik Obama danas treba objaviti.

Ali je jasno dao do znanja da je plan regionalne prirode te da treba biti temelj za borbu protiv prijetnji koje predstavljaju militanti i ekstremisti na obje strane afganistansko-pakistanske granice: "Mislim da će predsjednik govoriti o tome kako se boriti protiv opasnosti, dok će, s druge strane, govoriti o stabilnosti i napretku u regiji."

Obama je nekoliko puta izjavio da je ključ u borbi protiv talibana i Al-Qaide regionalni pristup koji se sastoji od tri elementa: vojne akcije, diplomatije i razvoja regije.

Očekuje se da njegova nova strategija uključi i slanje većeg broja vojnika, ali i civilnog osoblja, koji mogu pružiti raznoliku pomoć – od poljoprivrede do jačanja afganistanskog pravnog sustava.

Državna tajnica Hillary Clinton rekla je da je ključna upravo ta civilna komponenta: "Uvjereni smo da je najbolji temelj uspjeha da ga postignemo zajedno s građanima i vladom Afganistana."

S vojne strane gledano, demokratski senator Carl Levin, koji predsjedava senatskim Odborom za oružane snage, kaže da novi plan predviđa slanje dodatne četiri hiljade američkih stručnjaka za obuku koji će raditi zajedno s vojskom Afganistana.

To bi bio dodatak na već najavljenih 17 hiljada novih američkih vojnika iz borbenih i specijalnih postrojbi koje predsjednik želi poslati u Afganistan u idućim mjesecima. Time bi u Afganistanu bilo ukupno razmješteno, zajedno sa stručnjacima za obuku, 59 hiljada američkih vojnika.

Postoje, isto tako, naznake da će nova strategija uključiti i i dodatnu pomoć za Pakistan uvjetovanu napretkom koji vlada te zemlje postigne u rješavanju problema s militantima uzduž granice s Afganistanom.

To bi bilo u skladu s prošlogodišnjim prijedlogom sadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena, a tada senatora koji je predsjedavao Odborom za vanjsku politiku.

On je tada predložio da se utrostruči humanitarna pomoć Pakistanu, uz upozorenje da bi vojna pomoć mogla biti prekinuta ukoliko tamošnja vlada ne bude uložila dovoljno napora u borbi protiv terorizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije