Obama: 'Podržavamo nezavisnu palestinsku državu'

Radiosarajevo.ba
Obama: 'Podržavamo nezavisnu palestinsku državu'


Palestinci zaslužuju okončanje okupacije i slobodno i sigurno kretanje i putovanje, izjavio je danas predsjednik SAD-a Barack Obama, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Američki predsjednik Barack Obama boravi u trodnevnoj posjeti Bliskom istoku, a nakon jučerašnje posjete Izraelu danas je stigao i u Palestinu gdje se sastao sa predsjednikom ove zemlje Mahmudom Abbasom.

Nakon skoro dva sata dugog sastanka Obama i Abbas su održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je predsjednik SAD-a izrazio zadovoljstvo ponovnom posjetom Ramallahu nakon pet godina i prilici da ponovno vidi napretke ali i probleme ovog grada.

„U Ramalah sam se ponovo vratio jer SAD podržavaju osnivanje nezavisne i dominantne palestinske države. Palestinci zaslužuju okončanje okupacije i slobodno i sigurno kretanje i putovanje. Palestinci zaslužuju da se poštuju njihova prava i zaslužuju bolju budućnost“, poručio je Obama.

Naglasivši da Palestinci zaslužuju svoju državu, Obama je pohvalio napore predsjednika Abbasa i palestinskog premijera Selama Feyyada na izgradnji palestinske države. On je najavio dodati paket pomoći SAD-a Palestini i najavio da će SAD uvijek podržavati ovu bliskoistočnu zemlju.

"Ne smijemo odustati od potrage za mirom"

Obama je kazao da je predsjednika Abbasa podsjetio na obavezu po pitanju uspostave dvije države štiteći i palestinska i izraelska prava. On je istakao da Amerika pored Izraela predviđa Palestinu kao jaku zemlju i kuću Palestinaca.

„Nastavit ćemo tragati za rješenjima koja će zadovoljiti obje strane. Napori ovih vlasti će se nastaviti ma koliko se trenutna situacija činila teškom. Ne smijemo odustati od potrage za mirom. Mnogo je prijetnji i opasnosti. Ukoliko zaista želimo uspjeti, moramo se odreći nekih formula i navika koje su se do sada pokazale neuspješnim“, poručio je Obama.

Istakavši da je nezakonita izraelska izgradnja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali jedan od problema, Obama je kazao da je na jučerašnjem sastanku sa izraelskim premijerom Binyaminom Netanyahuom iznio stav SAD-a koji je veoma jasan.

„Stav američke politike je da nastavak nezakonite izgradnje na Zapadnoj obali ne donosi napredak u rješavanju problema, niti je prikladan“, zaključio je Obama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije