Obama oprezno u Japanu

Radiosarajevo.ba
Obama oprezno u Japanu

Foto: AP

Predsjednik SAD Barak Obama počinje turneju po Aziji. Prvo će u petak posjetiti Japan, a potom Singapur, Kinu i Južnu Koreju. U poređenju sa ranijim posjetama, ova posjeta Japanu neće za Obamu biti baš najugodnija.

Pred posjetu Tokiju, američkom predsjedniku jedno je jasno: definitivno su prošla vremena kada je odnos Amerike prema Japanu bio autoritarni odnos oca prema sinu. „Cilj vanjskopolitičkog koncepta Demokratske stranke i predsjednika japanske vlade Jukia Hatojame jeste ravnopravno partnerstvo“, naglašava Obamin savjetnik za Japan Jeffrey Bader. Drugim riječima: otpor japanske vlade i stanovništva protiv ogromnih američkih vojnih baza na ostrvu Okinava sve je jači. „Dovedena je u pitanje budućnost pomorske baze Futenma na Okinavi“, kaže Bader.

Pregrupisavanje

Istina, SAD su još 2006. sa prethodnom vladom u Tokiju pronašle kompromisno rešenje: trećina od ukupno 25.000 američkih vojnika stacioniranih na Okinavi trebalo je da se prebaci na pacifičko ostrvo Guam. Preostale trupe na Okinavi trebalo je da se pregrupišu na zabačeniji dio ostrva. Međutim, novi predsjednik japanske vlade Hatojama želio bi da na Okinavi uopšte ne bude američkih vojnika. „Obama će na uvjerljiv način iznijeti američke stavove na temu vojne baze“, sa optimizmom tvrdi Bader.

Američki ministar odbrane Gates do sada očigledno nije našao pogodne riječi. Njegova posjeta Tokiju završena je bez uspjeha, pošto je pokušao da škakljivu temu vojne baze, stavi na led. „Predsjednik Obama i japanski premijer Hatojama dobro su se razumjeli prilikom upoznavanja za vrijeme zasjedanja generalne skupštine UN“, kaže Jeffrey Bader. Obamin tim ni u kom slučaju ne želi da pokvari odnose sa najvažnijim saveznikom u Aziji - Japanom. Zbog geostrateške blizine prema Sjevernoj Koreji i Kini, Tokio, sa američkog stanovišta, igra centralnu ulogu.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije