Obama: Nisam imperator koji vlada svijetom!

Radiosarajevo.ba
Obama: Nisam imperator koji vlada svijetom!

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, poručio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel kako „ne mora da se zabrinjava o eventualnom prisluškivanju ili sličnom skandalu sve dok je on predsjednik“, prenosi Anadolu Agency.

Američki predsjednik je napomenuo kako ne želi da dobri odnosi dvoje lidera budu narušeni zbog skandala sa prisluškivanjem telefona njemačke kancelarke.

U intervjuu za njemački ZDF Obama je ukazao na potrebu očuvanja zdravih i povjerljivih odnosa, istakavši i kako se treba u svakom slučaju držati podalje od svake aktivnosti koja bi mogla narušiti te odnose.

Barack Obama je poručio i kako se „skandal u vezi sa prisluškivanjem telefona kancelarke Angele Merkel neće ponoviti“.

„Dok sam predsjednik SAD-a kancelarka Merkel ne treba da brine u vezi sa tim pitanjem. Možda se ponekad kancelarka Merkel i ja ne slažemo u vezi sa nekim pitanjima iz oblasti vanjske politike, ali to ne može biti razlog za prisluškivanje“, istakao je Obama, napominjući kako će obavještajne agencije i dalje sakupljati obavještajne podatke, ali u skladu sa zakonima svake druge zemlje, iz koje bi eventualno informacije mogle da dođu.

Američki predsjednik je naglasio i kako ga ne iznenađuje što najava reformi u radu Nacionalne obavještajne agencije (NSA) nije naišla na poseban entuzijazam u Njemačkoj. On je naglasio kako će „nakon svega biti teško ponovo steći povjerenje svijeta.“

Na pitanje da li je “možda razočarao Nijemce s obzirom na njegov nadahnjujući govor tokom posjete Berlinu uoči izbora”, Obama je kazao kako on kao američki predsjednik nije “imperator koji vlada svijetom”.

“Možda bih i želio biti, ali kao američki predsjednik nisam imperator koji vlada svijetom. Nadam se da će me ljudi pamtiti po tome što sam odgovorno okončao rat u Iraku i Afganistanu”, rekao je Obama.

Informacija da je NSA prisluškivala mobilni telefon Angele Merkel narušila je odnose Washingtona i Berlina, nakon čega je Obama najavio reviziju aktivnosti te institucije. Američki predsjednik je u petak obznanio kako NSA neće prisluškivati lidere bliskih saveznika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije