Obama najavio 'novi pristup' u odbrani od raketnih napada

Radiosarajevo.ba
Obama najavio 'novi pristup' u odbrani od raketnih napada

Predsjednik Barack Obama danas objavio je novi pristup proturaketnom obrambenom sistemu u Evropi, istovremeno odustajući od ranijih planova za razmještanje proturaketnog štita u Poljskoj i Republici Češkoj. U svojem saopštenju američki predsjednik je u Bijeloj kući ponovio predanost odbrani Sjedinjenih Država i njihovih saveznika od potencijalne raketne prijetnje iz Irana.

Predsjednik Obama je rekao da do promjene u ovom američkom programu dolazi kao rezultat novih procjena razvoja iranskog raketnogprograma.

"Najbolji put da na najbolji način unaprijedimo svoju sigurnost i sigurnost naših saveznika jest da razmjestimo proturaketni sustav koji odgovara na prijetnje s kojima smo sučeljeni i koristi tehnologiju koja je i dokazana i djelotvorna glede troškova".

U svom govoru u Bijeloj kući predsjednik Obama je ponovno naglasio da je ruska zabrinutost u vezi s američkim anti-raketnim planovima - neutemeljena. Američkom prijedlogu o uspostavi raketnog štita u Srednjoj Europi Rusija se oštro protivila.

"Naša jasna i konzistentna koncentracija bila je na prijetnji koju predstavlja iranski program razvoja balističkih raketa i na to smo i dalje koncentrirani i to je temelj programa koji smo objavili danas".

U Pentagonu je ministar obrane Robert Gates rekao da će novi sistem inkorporirati djelotvorniju tehnologiju i proširiti domet. Rekao je da će on uključivati rakete na brodovima i drugim lokacijama na kopnu.

Ministar Gates je primijetio kako iranska tehnologija za konstrukciju rakete dugog dometa nije neposredna prijetnja kako se ranije vjerovalo. Međutim, dodao je da bi planirani sustav omogućio širenje kapaciteta, ako bi se povećala prijetnja.

Do ovog razvoja događaja dolazi tek nekoliko dana prije sastanka predsjednika Baracka Obame sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvjedevim na zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda i summita 20 najindustrijaliziranijih zemalja svijeta u Pittsburghu, u Pennsylvaniji.

Vezano:
New York Times: Proturaketni štit seli na Balkan ili Tursku?
NATO mora biti informiran o antiraketnom štitu

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije