Obama musliman za 11 posto Amerikanaca

Radiosarajevo.ba
Obama musliman za 11 posto Amerikanaca

Američki predsjednik Barack Obama još uvijek nije odabrao koju crkvu u Washingtonu će on i njegova obitelj posjećivati nedjeljom, a analitičari u američkim medijima naglašavaju kako je taj izbor za ovog predsjednika iznimno važan jer ima brojne političke i duhovne implikacije.

Tako Henry G. Brinton, prezbiterijanski pastor i ugledni kršćanski publicist, u članku za USA Today pod naslovom Zašto je Obamin odabir crkve važan? konstatira kako je sposobnost novog predsjednika da progovori o svojoj vjeri pomogla demokratima pridobiti velik broj birača koji su do sada tu stranku promatrali kao neprijateljsku prema religiji.

Nije svejedno

Upravo zbog toga nije svejedno u koju će crkvu sada Obama ići jer on biračima mora dokazati da je spreman “prakticirati ono što propovijeda”.

Također, istraživanja javnosti pokazuju kako 11 posto Amerikanaca ne vjeruje Baracku Obami da je kršćanin, nego misle da je musliman, zbog čega je jako važno da on postane aktivan u životu neke crkve, naravno onoliko vremena koliko mu to predsjedničke obaveze dopuštaju.

Po svemu sudeći, on neće odabrati neku washingtonsku kongregaciju Ujedinjene crkve Krista, kršćanske zajednice koje je bio član dok je živio u Chicagu, jer se mora distancirati od njezina pastora Jeremiahe Wrighta, koji je svojim kontroverznim izjavama Obami zadavao puno glavobolje tijekom izborne kampanje. Druga dilema jest hoće li Obama svoju obitelj voditi u neku afroameričku kongregaciju, ili će odabrati multirasnu crkvu? Kako je napisao Brinton, “prvi izbor pokazao bi respekt za borbu za građanska prava, a drugi bi poslao poruku nade za budućnost”.

Novi napadi

"Njegovi neprijatelji priželjkuju da njegov izbor bude prilika za nove napade na njega", rekao je Eric Sapp, politički konsultant kojeg je Demokratska stranka angažirala da bi im pomogao poboljšati komunikaciju s vjerskim zajednicama.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije