Obama je pobijedio zbog podrške žena

Radiosarajevo.ba
Obama je pobijedio zbog podrške žena

Prvi put od 1952. godine izbore za američkog predsjednika je izgubio kandidat koji je imao veću podršku muškaraca - republikanac Mitt Romney.

Žene su većinom glasale za Baracka Obamu, navodi agencija AP uz ocjenu da je time ozvaničeno da žene mogu nadvladati muškarce na biračkim mjestima. Od 1952. agencija Gallup prati podatke o glasanju polova.

Muškaraci, iako čine manje od polovine stanovništva SAD, imaju uticaj veći od svoje brojnosti. Oni su uticajniji na izborima zato što su kolebljiviji nego žene koje naginju Demokratskoj stranci.

Ove godine je opao broj glasova muškaraca za Obamu u odnosu na 2008. čime čime je proširen "rodni jaz".

Istraživanja pokazuju da stavovi koji odvajaju liberale od konzervativaca, čak i po pitanju abortusa, ne utiču mnogo na razliku u glasanju polova. Za muškarce i žene podjednako je vjerovatno da će zauzeti jednu od strana u debati. Razlika se tiče stavova o ulozi koju bi vlada trebalo da ima. To nije veliki jaz, ali je statistički značajan - po mnogim studijama 4 do 5 posto.

Žene kao grupa žele veću vladu, s više zdravstvenih i socijalnih programa, dok su muškarci za manju vladu koja manje troši, osim na vojsku. U izvjesnom smislu, to je podjela u kojoj je na jednoj strani sigurna socijalna mreža, a na drugoj surov individualizam, ili, kao na novembarskim izborima, Obama nasuprot Romneya.

Razlozi za izbor žena

Politikolozi navode da za takvo opredjeljenje žena ima više razloga. Pored toga što žene imaju tradicionalnu ulogu u porodici, one duže žive i time su veće šanse da će se oslanjati na programe socijalne i zdravstvene zaštite za starije. Veće su i šanse da će žena osiromašiti, kao i da će biti samohrani roditelj koji ima probleme da plati zdravstvenu zaštitu i obrazovanje djeteta.

S druge strane, muškarci smatraju da su socijalni programi skupi i da neće imati koristi od njih.

Muškarci naginju republikancima, ali su na prethodim izborima glasali za pobjednike: na posljednjih šest predsjedničkih izbora su tri puta glasali za republikanskog kandidata, a za demokratu dva puta, od čega jednom za Obamu 2008. U nadmetanju Bill Clinton - Bob Doll 1996. svoje glasove su ravnomjerno raspodijelili.

Podrška žena Obami ove godine je opala za jedan posto u odnosu na 2008. godinu - 55 posto za Obamu, a 44 za Romneya, dok je kod muškaraca taj pad od 4 posto, te je odnos bio 52 posto za Romneya i 45 za Obamu.

Rodni jaz prema rasama

"Rodni jaz" ne postoji samo među bijelim glasačima: Obama je dobio 96 posto glasova crnih žena i 87 posto crnih muškaraca, dok je 76 posto Hispano-Amerikanki glasalo za Obamu, a 65 posto Hispano-Amerikanaca.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije