Obama i Merkel razgovarali o Afganistanu

Radiosarajevo.ba
Obama i Merkel razgovarali o Afganistanu

Foto: Reuters

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak su u Bijeloj kući razgovarali o bilateralnoj saradnji, posebno zajedničkom sudjelovanju u Afganistanu, saradnji u borbi protiv klimatskih promjena te o 20. godišnjici ujedinjenja Njemačke i pada Berlinskog zida.

"Njemačka je vrlo snažan saveznik SAD-a u cijelom nizu međunarodnih pitanja", rekao je Obama, istaknuvši kako SAD "cijeni žrtvovanje njemačkih vojnika u Afganistanu" i doprinos Njemačke ukupnim nastojanjima da se donese mir i stabilnost toj zemlji.

Također je podsjetio na zauzimanje njemačke kancelarke u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

"Kancelarka Merkel je sjajan čelnik u pitanju klimatskih promjena. SAD, Njemačka i zemlje diljem svijeta počinju shvaćati zašto je tako važno da radimo zajedno kako bismo zaustavili moguću katastrofu ako se neometano nastavi globalno zagrijavanje", naglasio je.

Također je izrazio zadovoljstvo američko-njemačkom saradnjom u sprječavanju širenja nuklearnog oružja, javila je Hina.

U povodu 20. godišnjice ujedinjenja Njemačke i pada Berlinskog zida kanclearka Merkel će u utorak održati govor na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa.

Obama je istaknuo da će Merkel biti prvi njemački kancelar koji se obraća na zajedničkoj sjednici oba domova u povijesti te prvi njemački kancelar koji govori u Kongresu u zadnjih 50 godina.

Merkel je kazala kako je razgovor s američkim predsjednikom nastavak gotovo svakodnevne žive rasprave o pitanjima poput klimatskih promjena, Afganistana, Irana i stanja svjetske ekonomije.

Kazala je kako razgovor u Bijeloj kući i svoj govor u Kongresu želi iskoristiti da bi "zahvalila američkom narodu na podršci u cijelom procesu koji je vodio do ujedinjenja Njemačke".

"To je nešto što mi Nijemci nećemo nikad zaboraviti", kazala je Merkel.

U ponedjeljak je obilježena 20. godišnjica rušenja Berlinskog zida 1989., koje je pridonijelo ujedinjenju Njemačke, a poslije i padu komunističkih režima diljem istočne Evrope, raspadu SSSR-a i drugih višenacionalnih država te stvaranju novih evropskih demokracija.

Kako se najavljuje u Washingtonu, Merkel će se u govoru na Capitol Hillu također založiti za puno uključenje SAD-a, najveće svjetske ekonomije i najvećeg onečišćivača atmosfere, u borbu s klimatskim promjenama.

Kongres je dosad prilično sumnjičav prema nastojanjima Obamine vlade da se donese zakon o ograničenju emisije stakleničkih plinova u SAD-u, uključivo i većinske demokrate u Predstavničkom domu i Senatu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije