Obama i Medvedev potpisali preliminarni sporazum o zamjeni "STARTA"

Radiosarajevo.ba
Obama i Medvedev potpisali preliminarni sporazum o zamjeni "STARTA"

Predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev večeras su potpisali preliminarni sporazum o smanjenju dva najveća svjetska arsenala naoružanja čak i do trećine, na najniži nivo u jednom američko- ruskom sporazumu, i suprotno onome što je Obama nazvao "osjećajem nesigurnosti" u odnosima između dvije zemlje.

"Mi moramo predvoditi primjerom i to je ono što smo danas učinili. Riješeni smo da resetujemo američko-ruske odnose tako da možemo efikasnije sarađivati na poljima od zajedničkog interesa", objavio je Obama u dvorani Kremlja koja je sjajila u zlatu.

Dokument koji su potpisali dvojica lidera na moskovskom samitu, prvom Obaminom u Rusiji, ima za cilj biti smjernica za pregovarače dok dvije države rade na zamjeni sporazuma o kontroli naoružanja START koji ističe u decembru. Sporazum također obavezuje potpisnice na novi sporazum o smanjenju broja projektila manjeg dometa koji nose nuklearne bojeve glave na između 500 i 1.100. Limit za bojeve glave bio bi u obimu od 1.500 do 1.675 za svaku zemlju. Postoje, ipak, neslaganja oko toga koliko projektila treba uračunati.

Medvedev je nazvao današnji sporazum "razumnim kompromisom".

Dvije zemlje zajednički posjeduju više od 90 posto svjetskog nuklearnog oružja. Na osnovu trenutnih sporazuma, svakoj zemlji dopušteno je maksimalno 2.200 bojevih glava i 1.600 lansirnih vozila.

U saopćenju Bijele kuće se navodi da će novi sporazum "uključivati efikasne mjere verifikacije", a Obama je izjavio da će novi sporazum defintivno biti dovršen do kraja godine.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, ili START, uz 1991., prisilio je svaku od dvije zemlje na smanjenje broj nuklearnih bojevih glava za najmanje četvrtinu, na oko 6.000. Sporazum iz Moskve iz 2002. poziva na nove rezove na između 1.700 i 2.200 operativnih bojevih glava do 2012. godine.

Susret Obame i Medvedeva


FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije